Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków
nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu.
Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też
właśnie tę zupę.
Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :)
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru.
W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić.
Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka.
Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz (ten z torebki trzeba najpierw rozprowadzić wodą, żeby nie było grudek) i gotować około 10-15 minut.
Barszcz można dodatkowo zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem i.... biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków gotowy :)
Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :)
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki
- pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag
- 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej.
- pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki)
- pół szklanki soku z kiszonych ogórków
- opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 nieduży grzybek suszony
- około 2,5 litra wody
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie 100 gramów śmietany do zabielenia
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - przygotowanie
Obrane i umyte warzywa, grzybek suszony oraz żeberka włożyć do garnka.Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru.
W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić.
Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka.
Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz (ten z torebki trzeba najpierw rozprowadzić wodą, żeby nie było grudek) i gotować około 10-15 minut.
Barszcz można dodatkowo zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem i.... biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków gotowy :)
Bardzo ciekawy i na pewno mega smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci smakował :)
UsuńUwielbiam gotować więc bardzo chętnie wypróbuje Twoje przepisy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKaju - bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin. Mam nadzieję, że będziesz zaglądać częściej :)
UsuńRodzinnie uwielbiamy żurek. Biały barszcz zwykle robimy z torebki, ale skoro masz w przepisie sok z kiszonych ogórków i żeberka to obawiam się, że zyskałam właśnie tajną broń na męża, który obie te rzeczy uwielbia!
OdpowiedzUsuńTak, jak pisałam już w jednym z komentarzy - sok z ogórków dodawaj ostrożnie, łatwo przesadzić ze zbyt dużą kwaskowatością.
UsuńWygląda pysznie. Dziś mąż zasugerował mi barszcz biały na obiad i chyba skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńSmacznego. Zawsze w takiej sytuacji podpowiadam, żeby ostrożnie dodawać sok z ogórków i sprawdzać, czy barszcz jest już odpowiednio kwaskowy
Usuń