Domowy syrop z czosnku
Domowy syrop z czosnku
Przepis na syrop na odporność
Domowy syrop z czosnku przepis na syrop na odporność. Domowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku, bardzo popularnego w kuchniach Wschodu i krajów śródziemnomorskich, może być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :)
Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu pochodzą z ok. 3000 lat p.n.e. Z powodu braku czosnku odbył się nawet strajk - strajkowali robotnicy budujący piramidę egipską około 1600 r. p.n.e. Wzmianki o czosnku pojawiają się w Biblii, na jego właściwości terapeutyczne zwracał uwagę Hipkrates, współcześnie docenili czosnek również amerykańcy eksperci wojskowi, którzy obliczyli, że regularne spożywanie czosnku podniosło sprawność bojową żołnierzy o 11%
Badania naukowe potwierdziły właściwości przeciwinfekcyjne, bakteriobójcze, dezynfekujące i przeciwpasożytnicze czosnku.
Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła i suplementy mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. Dlatego wszelkie tego typu preparaty powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem.
Domowy syrop z czosnku przepis
W książce "Czosnek znany i nieznany" znalazłam też przepis na syrop, który można stosować przypadku chorób infekcyjnych dróg oddechowych i grypy:
wyciśnięty sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody i 80 g cukru (zamiast syropu cukrowego można użyć gotowy syrop z prawoślazu)
Domowy syrop z czosnku |
Domowy syrop z czosnku to naturalny antybiotyk, który każdy może przygotować.
W 1971 roku w jednym ze zburzonych klasztorów tybetańskich znaleziono gliniane tablice, na których znajdowała się starochińska receptura leku z czosnkiem.
Według niej należy przygotować 350 gramów ząbków czosnku i wycisnąć przez praskę. Zmieszać sok z 300 gramami wysokoprocentowego czystego alkoholu i w dającym się dobrze zamknąć naczyniu przechowywać przez 10 dni w chłodnym miejscu.
Rozlać przez gazę do butelek i po trzech dniach rozpocząć kurację:
Kolejny dzień
|
Pora dnia
|
||
rano
|
W południe
|
wieczorem
|
|
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
|
1 kropla
4 krople
7 kropli
10 kropli
13 kropli
15 kropli
12 kropli
9 kropli
6 kropli
3 krople
|
2 krople
5 kropli
8 kropli
11 kropli
14 kropli
14 kropli
11 kropli
8 kropli
5 kropli
2 krople
|
3 krople
6 kropli
9 kropli
12 kropli
15 kropli
13 kropli
10 kropli
7 kropli
4 krople
1 kropla
|
Następnie brać dziennie 3x25 kropli, aż cała ilość zostanie zużyta. Tę kurację należy po 5 latach powtórzyć.
Cytowany wyżej przepis na domowy syrop z czosnku pochodzi z książki "Czosnek znany i nieznany" autorstwa prof. dr hab. Jerzego Lutomskiego.
W Internecie znalazłam wiele podobnych receptur różniących się nieco dawkowaniem i sposobem przygotowania. Na przykład tybetańska nalewka czosnkowa Michała Tombaka zawiera 200 g alkoholu, którym zalewa się roztarty czosnek i podaje się ją dwa razy dziennie.
Przygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu, ale dawkowałam go zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelą. Być może to autosugestia, ale istotnie czuję się lepiej.
Jak działa czosnek
Czosnek działa bakteriobójczo, reguluje florę bakteryjną jelit, powoduje lepsze ukrwienie naczyń wieńcowych, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe.W medycynie ludowej czosnku używa się do smarowania miejsc po ukoszeniach owadów, także os i pszczół.
Czosnek rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na pracę mięśnia sercowego i komórek mózgowych. Zapobiega wzdęciom i obniża poziom cukru we krwi.
Jego właściwości terapeutyczne wzrastają dzięki łączeniu go z mlekiem***
Jak się pozbyć zapachu czosnku
Jak podaje prof. dr hab. Jerzy Lutomski, wydobywający się z ust zapach czosnku można zredukować
żując natkę pietruszki, jagody jałowca, ziarna kolendry lub kawy, albo
pijąc mleko.
Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub
goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach
czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera.
Jaka ilość czosnku jest skuteczna
Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci.
Czosnek w kuchni
Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów.W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga"Bajeczna kuchnia".
W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie informacje czym zastąpić liście czosnku, często stosowane w kuchni indyjskiej.
Do książki "Czosnek znany i nieznany" będziemy zapewne jeszcze nie raz wracać na naszym blogu. Publikacja wydana w 1989 roku nakładem Wydawnictwa Spółdzielczego nie doczekała się bowiem wznowienia. Autor, prof. dr hab. n. farm. Jerzy Lutomski, uznany na świecie autorytet w dziedzinie fitochemii, był przez 37 lat był dyrektorem Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i prezesem Polskiego Komitetu Zielarskiego.
*** Fragment dotyczący działania czosnku zaczerpnęłam z książki "Rośliny źródłem przypraw",
Muszę wypróbować, bo do okresu zachorowań coraz bliżej.
OdpowiedzUsuńSmaczne to nie jest, ale w takich ilościach da się jakoś przeżyć
UsuńMuszę wypróbować sposoby na pozbycie się zapachu czosnku...mam nadzieję, że likwidują też posmak. Jak zjem większą ilość czosnku (taki ząbek do obiadu się nie liczy) to czuję go do następnego dnia. Na szczęście mojemu dziecku karmionemu piersią to nie przeszkadza, ale mi już tak.
OdpowiedzUsuńTak do końca nie udało mi się pozbyć tego zapachu, ale przynajmniej nie był aż tak intensywny
Usuńja uwielbiam czosnek i uzywam do praktycznie wszystkiego w kuchni.
OdpowiedzUsuńjem nawet taki surowy na chlepie posypany solą:)
My też bardzo lubimy. W Arabii czosnek można kupić w paczkach o wadze pół lub jednego kilograma. Tam praktycznie tylko ekspaci kupują pojedyncze główki czosnku :)
UsuńSyrop z cebuli stosuję od dawna, ale po czosnek nie sięgałam. Póki co ;) Dzięki za przepisy!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że.... nie będziesz miała potrzebny korzystania, zawsze to lepiej być zdrowym niż chorym :)
UsuńW dzieciństwie mama podawała mi syrop z cebuli, ale nigdy nie słyszałam o syropie z czosnku. Musi mieć niezłą moc!
OdpowiedzUsuńNie bez powodu mówi się, że czosnek to naturalny antybiotyk
UsuńRano zrobię ten syrop, bo moją córkę zaczyna coś rozkładać. Tylko ciekawe czy ona go wypije :-)
OdpowiedzUsuńNa szczęśćcie dawkuje się go w kroplach :)
UsuńJeśli chodzi o zdrowotne właściwości czosnku, to szczególnie bogaty w nie jest czarny czosnek :) Ma więcej cennych dla zdrowia składników, a do tego wygląda i smakuje bardzo ciekawie. Polecam jako dodatek do pieczywa lub dań obiadowych, zamiast klasycznej białej wersji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Przyznaję, że nie miałam styczności z czarnym czosnkiem, ale zainteresowałaś mnie tą odmianą,
UsuńUwielbiam czosnek! Wzmacnia smak potraw, a do tego jest naturalnym antybiotykiem. Jak ktoś wspomniał zresztą w komentarzach- warto zainteresować się jego czarną odmianą (można poczytać o właściwościach na blog czarny-czosnek.pl). Stosuję go od kilku miesięcy i żadne przeziębienie mnie jeszcze nie dorwało. Ja akurat stosuję wersję w proszku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za informacje, chętnie tam zajrzę, choć smak czarnego czosnku minie odpowiada
Usuń