Śledzie marynowane z imbirem
Śledzie marynowane z imbirem to kolejna propozycja na świąteczny stół. Przepis na wigilijne śledzie przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Są aromatyczne, o lekko orientalnym smaku - po prostu pycha.
Mam nadzieję, że śledzie w tej wersji będą Wam smakowały, tak samo jak nam.
Śledzie marynowane z imbirem |
Śledzie marynowane z imbirem - składniki
- pół kilograma filetów śledziowych (wymoczonych wcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki )
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- około 4 cm posiekanego imbiru
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- pół szklanki rodzynek
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 2 łyżki miodu
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu (zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł nie lubi jego zapachu).
Śledzie marynowane z imbirem - przepis
Wariant dla tradycjonalistów
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty.
Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut.
Marynatę wystudzić.
Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas 30 sekund, prędkość 5-6.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty.
Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut.
Marynatę wystudzić.
Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas 30 sekund, prędkość 5-6.
Wlać olej, dodać zmielony pieprz, sól i podsmażyć – czas 2 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S).
Dodać
pokrojone śliwki, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon,
anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja
smażenia (S).
Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3.
Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć.
Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.
Śledzie marynowane z imbirem na Wigilię gotowe :)Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3.
Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć.
Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.
Śledzie marynowane z imbirem |
Śledzie z dodatkiem imbiru są bardzo rzadko spotykane ale smakują wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńNie zgodzę się z Tobą, to częste połączenie
Usuń