Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad?
Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy do moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów.
Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji.
Jedynie cena będzie niższa :)
Cebulę drobno pokroić i poddusić przez kilka minut na maśle lub oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka.
Warzywa zalać bulionem, tak aby były całkowicie zakryte i gotować do miękkości (około 30 - 40 minut). Ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, dodać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować.
Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6.
Dodać olej i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1.
Dodać pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC z prędkością 2.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, dodać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować używając prędkości "turbo"
Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami.
A może masz ochotę na:
Azjatycki bulion z wolnowaru
Chińska zupa bogów
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków
Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy do moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów.
Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji.
Jedynie cena będzie niższa :)
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym |
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - składniki
- 1 mały kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym)
- 2 małe ziemniaki
- 1 mała cebula
- około1 litr bulionu warzywnego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%)
- 2 łyżki oleju lub masła do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- płatki chili i natka pietruszki do dekoracji
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - przygotowanie
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla tradycjonalistówCebulę drobno pokroić i poddusić przez kilka minut na maśle lub oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka.
Warzywa zalać bulionem, tak aby były całkowicie zakryte i gotować do miękkości (około 30 - 40 minut). Ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, dodać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować.
Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6.
Dodać olej i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1.
Dodać pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC z prędkością 2.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, dodać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować używając prędkości "turbo"
Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym |
Azjatycki bulion z wolnowaru
Chińska zupa bogów
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków
Uwielbiam zupy - krem, ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŻyczeniem czytelników było, aby na blogu pojawiło się więcej zup, więc w najbliższym czasie będą publikowała przepisy na zupy - krem
UsuńAromatycznie, bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńW pełni się z Tobą zgadzam :)
Usuńoho! wrzucam do przepiśnika! ale smakowicie wygląda :) w przyszłym tygodniu zagości u nas na stole :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba. Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym msmaku, możesz dodać także Zielony pieprz i zwiększyć ilość sera
UsuńSer pleśniowy lubię, ale nigdy go nie dodawałam do zup. Kalafior uwielbiam w każdej postaci, więc chętnie wypróbuje twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJa dosyć często dodaję ser pleśniowy do zup i sosów. Bardzo fajnie podkreśla smak potraw.
UsuńKalafior ma jednak specyficzny smak i zapach, nie każdemu podejdzie. Pomysł z serem pleśniowym może być dobrym rozwiązaniem w takim przypadku.
OdpowiedzUsuńJa przez bardzo długi czas nie mogłam się przekonać do kalafiora, ale teraz jadam go bardzo chętnie.
UsuńBardzo chętnie wypróbuję przepis. Kocham takie zupy <3 A kalafior jest pycha!
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci smakuje takie połączenie :)
UsuńOoooo, MEGA! Przepis niewątpliwie wpada na listę: "Zrób koniecznie", a sama strona wpada do ulubionych kulinarnych :) Bardzo ciekawy pomysł i super zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMiło mi czytać takie komplementy :)
UsuńUwielbiam "kalafiorówę" ale jeszcze nigdy nie próbowałem jej robić z serem pleśniowym. ;)
OdpowiedzUsuńDo odważnych świat należy - zawsze jest kiedyś ten "pierwszy raz" :D
UsuńObłędna zupa i zdecydowanie moje smaki . Artur
OdpowiedzUsuńMiło mi, że trafiłam w Twoje upodobania :)
Usuń