TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Fińskie wigilijne smakołyki

Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce.
Więcej informacji na temat Wigilii w Finlandii znajdziecie w poście Wigilia Świętego Mikołaja

Uwaga: w Finlandii często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich są decylitry.
1 dl to 100 ml

Bliny

  • 2 dl. wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 dl. śmietanki
  • 2 dl mąki pszennej
  • 3 dl mąki gryczanej
  • 4 dl ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min.
Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką.

Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej

Składniki - na każdy kg ryby:
  • 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej)
  • pół łyżki cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego.

Przygotowanie
Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem i obciążamy ciężarem około 2kg na całej długości. Tak przygotowany filet przechowujemy w lodówce przez minimum 24 godziny. Podajemy pokrojony w cieniutkie plastry z dodatkiem dressingu musztardowo – koperkowego.

Dressing musztardowo – koperkowy

  • 50 ml oleju sałatkowego
  • 1 dl musztardy Dijon
  • 1 dl musztardy ziarnistej
  • 1 dl octu winnego
  • 100 g cukru lub miodu
  • 4 łyżki pokrojonego kopru (średni pęczek)
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie
Olej mieszamy z musztardą i octem, dodajemy resztę składników. Dla zachowania konsystencji dodajemy odrobinę (ok. 1 łyżki wrzącej wody).

Łosoś z koperkiem


Fińskie wigilijne smakołyki

Komentarze

  1. Taki łosoś na pewno zdrowszy niż nasz smażony karp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę w tym roku robiła tego łososia, ale małej - dosłownie półkilogramowej porcji

      Usuń
  2. Ciekawe te propozycje aż zapachniało potrawami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna jest szynka wolno pieczona z goździkami, ale w domowych warunkach dla kilku osób upieczenie całej takiej szynki mija się trochę z celem - nie ma szans na zjedzenie takiej ilości

      Usuń
  3. I znowu coś nowego tutaj :) fajna rybka. I jaki super Świąteczny stół! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wróciłam z zakupów z 2-kilogramowym łososiem :)

      Usuń
  4. Naszego karpia pokona każda ryba, a jeszcze tak przygotowama. Ciekawy sos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym jak smakował łosoś ze wspomnianym sosem, będę mogła opowiedzieć jutro :)

      Usuń
  5. Apetycznie :) Teraz mam ochotę na bliny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na podanie ryby! Do tego bardzo spodobał mi się przepis na dressing, z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sprawdziliśmy, istotnie jest to bardzo smaczne, chociaż w przypadku ryby zwiększyłabym ilość pieprzu

      Usuń
  7. Trochę po czasie, ale może za rok się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś tak przygotowany jest pyszny, dla nas mógłby być jedynie odrobinę bardziej pikantny.

      Usuń
    2. Ja tam nie lubię pikantnie więc dla mnie jak znalazł.
      ps. A jakieś inspiracje sylwestrowe też zrobicie? :)

      Usuń
  8. Jako dziecko duzo czytałam kiedys w antykwariacie kupiłam książke o Finlandii i zakochałam sie w tym kraju.wspaniali ludzie ,sportowcy-uwielbiam finskich skoczkow ,może czas wrocic do marzen i pojechac do tego pieknego kraju
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto jechać w nieznane miejsca :) Życzę więc spełnienia marzeń

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych