Przepis na piernik świąteczny
Przepis na piernik świąteczny
piernik, który dojrzewa po upieczeniu.
Przepis na piernik świąteczny jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska.
Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed Wigilią. U nas w domu, upieczony i zawinięty w folię spożywczą, już od kilku dni czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas.
Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed Wigilią. U nas w domu, upieczony i zawinięty w folię spożywczą, już od kilku dni czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas.
Przepis na piernik świąteczny - składniki
- 2 szklanki miodu (około 600 g)
- 1 szklanka cukru (śmiało można odwrócić proporcje z miodem),
- 2 lub 3 jajka
- pół litra śmietany (gęstej, ukwaszonej, o zawartości tłuszczu 18%)
- łyżka stołowa sody
- pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami
- bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd)
- domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach)
- około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej)
Przepis na piernik świąteczny
Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić do uzyskania złotego koloru - to prawdziwe wyzwanie i wyżyny sztuki kulinarnej, bo ta mikstura wrząc pieni się i trudno dojrzeć co jest na dnie. Piana jest zawsze jaśniejsza, więc co jakiś czas zsuwamy garnek z ognia i próbujemy odgarnąć pianę na boki.Kiedy miód i cukier się rozpuszczą zalewamy je zaparzoną kawą (razem z fusami) i zagotowujemy. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, ponieważ po wlaniu kawy następuje ostra erupcja mikstury.
Przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy pozostałe składniki (śmietana, jajka, soda, bakalie, przyprawa do piernika) oraz stopniowo podczas wyrabiania ciasta dosypujemy mąkę w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy piernik świąteczny dojrzewający jest już gotowy (patyczek powinien być suchy).
Przepis na piernik świąteczny.
Jestem ogromną fanką piernika - taki chętnie bym zjadła no i zrobiła <3
OdpowiedzUsuńNic straconego, jeszcze zdążysz :)
UsuńJa dziś robię kolejną konfiturę z żurawiny :)
Narobiami smaku tym cudnym piernikiem, tym bardziej, że jestem z Torunia. Trzeba będzie wypróbować przepis. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo bardzo stary przepis i wielokrotnie sprawdzony. Mam nadzieję, że będzie Ci smakował ten piernik :)
Usuńja już sie nie mogę doczekać, kiedy zrobię piernik:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się nie zawiedziesz na tym przepisie :)
UsuńMy bardzo go lubimy
Uwielbiam pierniki :) a ten zapowiada się mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszny Asiu :)
UsuńTen piernik jest najlepszy jaki robiłam szczerze dziękuję za przepis, połączenie smaków najlepsze fakt trzeba uważać przy gotowaniu miodu z cukrem ale wart zachodu jeszcze raz dziękuję
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło czytać Twoją opinię :)
UsuńPoraża niekompetencja twórców takich przepisów. W liście składników przyprawa do piernika... która potem nigdzie nie jest użyta. Więc nie wiadomo ani kiedy ani ile.
OdpowiedzUsuńWypadało by chociaż przeczytać swój przepis.
Zirytowany czytelnik (zirytowany bo to niestety stała przypadłość różnych autorów przepisów w necie).
Przeprawa jest wymieniona, proszę o uważne czytanie przepisów. Proporcje w jakich dodajemy przyprawę zostały podane przy przepisie na jej przygotowanie.
UsuńAutorka, która wcale nie jest zirytowana nieuwagą czytelnika :D