Topinambur wraca do łask
Topinambur wraca do łask i coraz częściej gości na polskich stołach. Od setek lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne, kiedyś traktowany był głównie jako jedzenie dla ubogich, dziś uchodzi za warzywo ekskluzywne.
Spokrewniony z dobrze nam znanym słonecznikiem, topinambur to warzywo niezwykle uniwersalne, posiadające zarazem szereg właściwości prozdrowotnych - obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu nerwowego, reguluje pracę układu pokarmowego, opóźnia procesy starzenia, może być włączony do diety osób chorych na cukrzycę.
Przepisy z wykorzystaniem topinamburu
zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem
zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola
.
Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy jedząc dziko rosnący topinambur, trzy lata później, w 1615 roku, papież Paweł V poświęcił go, jako roślinę chroniącą ludzkość przed głodem i chorobami.
Obecnie topinambur rośnie dziko niemal w całej Europie, na Azorach, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Nowej Zelandii, Japonii, północnych Chinach i Iranie.
Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się we fruktozę i nadaje im bardziej wyczuwalną słodycz.
świeży topinambur - około 12 do 16 pln za kilogram w sklepach stacjonarnych, lub około 8-10 pln w sklepach internetowych (oczywiście trzeba doliczyć jeszcze koszt przesyłki)
chipsy z topinamburu - od 3 do 14 pln za 50 gramów
sok z topinamburu - od 15 do 31 pln za 500 ml
topinambur kiszony - cena za pół kilograma wynosi około 10 pln
mąka z topinamburu - około 9 złotych za pół kilograma
Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak.
Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku.
Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie***
Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić go do wody zakwaszonej np. sokiem z cytryny.
Topinambur jest warzywem niskokalorycznym, jego wartość odżywcza wynosi zaledwie 73kcal na 100 g surowego produktu.
Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz przyczynia się do usuwania bakterii chorobotwórczych, wywołujących biegunki i stany zapalne jelita grubego, grzybice, polipy i owrzodzenia.
Sok z topinamburu może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego.
Topinambur jest też stosowany w diecie po chemioterapii,
*** Źródło:
Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka; „Postępy Fitoterapii” 2013, nr 2;
Czytelnia medyczna, http://www.czytelniamedyczna.pl/4407,wartosc-odzywcza-i-prozdrowotna-slonecznika-bulwiastego-helianthus-tuberosus-l.html
Spokrewniony z dobrze nam znanym słonecznikiem, topinambur to warzywo niezwykle uniwersalne, posiadające zarazem szereg właściwości prozdrowotnych - obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu nerwowego, reguluje pracę układu pokarmowego, opóźnia procesy starzenia, może być włączony do diety osób chorych na cukrzycę.
Przepisy z wykorzystaniem topinamburu
zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem
zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola
.
Topinambur wraca do łask |
Topinambur - trochę historii
Ojczyzną topinamburu jest Ameryka Północna, gdzie był uprawiany już w czasach prekolumbijskich. Do Europy trafił na początku XVII wieku dzięki francuskiemu podróżnikowi i odkrywcy Samuelowi de Champlain. w Polsce pojawił się około 1730 roku.Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy jedząc dziko rosnący topinambur, trzy lata później, w 1615 roku, papież Paweł V poświęcił go, jako roślinę chroniącą ludzkość przed głodem i chorobami.
Obecnie topinambur rośnie dziko niemal w całej Europie, na Azorach, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Nowej Zelandii, Japonii, północnych Chinach i Iranie.
Jak wygląda topinambur
Z wyglądu topinambur przypomina niewielkie z ziemniaki guzowatymi wyrostkami lub korzeń imbiru albo galangalu. W zależności od gatunku bulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce.Jak smakuje topinambur
Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich.Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się we fruktozę i nadaje im bardziej wyczuwalną słodycz.
Inne nazwy topinamburu
Topinambur znany jest również pod nazwą słonecznik bulwiasty, bulwa, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka.Topinambur - cena
No cóż, jeśli chcielibyśmy wprowadzić topinambur do naszej codziennej diety to tanio nie będzie. Poniżej przybliżone ceny w Warszawie i okolicach.świeży topinambur - około 12 do 16 pln za kilogram w sklepach stacjonarnych, lub około 8-10 pln w sklepach internetowych (oczywiście trzeba doliczyć jeszcze koszt przesyłki)
chipsy z topinamburu - od 3 do 14 pln za 50 gramów
sok z topinamburu - od 15 do 31 pln za 500 ml
topinambur kiszony - cena za pół kilograma wynosi około 10 pln
mąka z topinamburu - około 9 złotych za pół kilograma
Topinambur zamiast ziemniaków
Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw.Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak.
Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku.
Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie***
Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić go do wody zakwaszonej np. sokiem z cytryny.
Właściwości topinamburu
Bulwy topinamburu to skarbnica witamin (m.in. witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E, witaminy K) i minerałów takich jak wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo (topinambur ma go więcej niż bulwy ziemniaka), miedź i cynk.Topinambur jest warzywem niskokalorycznym, jego wartość odżywcza wynosi zaledwie 73kcal na 100 g surowego produktu.
Topinambur dla cukrzyków
Topinambur posiada wiele cennych dla zdrowia składników. Dzięki obecności inuliny, której zawiera około 15-17% (w zależności od gatunku), może być uzupełnieniem diety osób chorych na cukrzycę. Inulina przekształca się w dobrze tolerowaną przez diabetyków fruktozę i zmniejsza oporność na insulinę. Sproszkowane bulwy topinamburu wchodzą w skład preparatu „Topinulin” (producent: Farmapol) stosowanego jako środek dietetyczny.Topinambur reguluje pracę układu pokarmowego
Zawarta w bulwach topinamburu inulina wraz z błonnikiem i pektynami pomaga odtruć organizm wiążąc szkodliwe związki i przyśpieszając ich wydalanie poprzez pobudzanie ruchów jelit. Dzięki temu pomaga przy zaparciach.Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz przyczynia się do usuwania bakterii chorobotwórczych, wywołujących biegunki i stany zapalne jelita grubego, grzybice, polipy i owrzodzenia.
Sok z topinamburu może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego.
Topinambur na kaca
Zdolność do wiązania toksycznych substancji przez występującą w bulwach topinamburu inulinę pomaga także w pozbyciu się przykrych skutków nadmiernego spożycia alkoholu i chroni wątrobę. Sałatka ze dodatkiem słonecznika bulwiastego, to dobre rozwiązanie w takich sytuacjach.Topinambur na cholesterol i ciśnienie krwi
Wysoki poziom inuliny przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, a obecny w topinamburze potas normalizuje ciśnienie krwi. To jest m.in. jednym z powodów wykorzystywania tego warzywa w profilaktyce miażdżycy.Topinambur na stres
Duża zawartość witamin z grupy B oraz magnezu korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia koncentrację. Wyciąg z topinamburu jest składnikiem wielu preparatów antystresowych.Topinambur a nowotwory
Dr dr Iwona Mystkowska z Katedry Szczegółowej Uprawy Roślin Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w jednym ze swoich artykułów pisze "W 1991 r. po raz pierwszy zarejestrowano słonecznik bulwiasty w wykazie leków homeopatycznych. Są doniesienia o działaniu cytotoksycznym, na dwie linie komórkowe raka sutka, seskwiterpenów laktonowych wyizolowanych ze słonecznika bulwiastego oraz o działaniu przeciwnowotworowym białek wyizolowanych z bulw topinamburu" ***.Topinambur jest też stosowany w diecie po chemioterapii,
Topinambur w kosmetyce
Topinambur jest bogaty w krzem, który korzystnie wpływa na stan j skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega rozwojowi osteoporozy i problemom ze stawami deformacji stawów.*** Źródło:
Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka; „Postępy Fitoterapii” 2013, nr 2;
Czytelnia medyczna, http://www.czytelniamedyczna.pl/4407,wartosc-odzywcza-i-prozdrowotna-slonecznika-bulwiastego-helianthus-tuberosus-l.html
Topinambur wraca do łask |
Bardzo lubię i bardzo się cieszę, że coraz częściej można go znaleźć w sklepach :)
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej smakują pikantne chipsy z topinamburu :)
UsuńNigdy nie jadłam ale nazwę kojarzę 😁
OdpowiedzUsuńJest dostępny niemal w każdym dużym markecie
Usuńmuszę zrobić test topinambura w moim magimixie :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jaki Ci smakował :)
UsuńUwaga - a ja nigdy nie jadłam :D Pora to zmienić :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego trzeba spróbować :)
UsuńW miastach jest drogi, a na wsi rośnie dziko. ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację, nie należy do najtańszych.
UsuńToś mnie zagięła! o NICZYM TAKIm nie słyszałam i chyba nawet nigdzie nie widziałam! To moja teściowa jest tym osobnikiem, który wszystko co nowe wychwytuje, ha! zapytam ją czy już w spożywczaku widZiała topinambura (najpierw poćwiczę wymowę by przyszło mi to naturalnie :-D )
OdpowiedzUsuńW Lidlu i większości dużych marketów jest dostępny praktycznie cały czas :)
UsuńOstatnio kupiliśmy działkę i co tam rosło? :)
OdpowiedzUsuńFrytki, puree, zupa krem - topinambur sprawdził się w każdej postaci.
Takiemu to dobrze, a ja muszę szukać w sklepach :D
UsuńMożliwe, że ma wszystkie te zalety, ale... powoduje ogromne gazy i wzdęcia. Wbrew pozorom bywa to na tyle uciążliwe czasami, że utrudnia oddychanie. Generalnie szybko się przejada i przestaje smakować. Trudny w przygotowaniu, bo ma bardzo nieregularne kształty,stad ani to oskrobać, ani obrać nie idzie. Generalnie potrawa dla desperatów - trudno go wprowadzić do regularnego jadłospisu - chyba że nie ma wyjścia. Miałem tego kilkaset kilogramów, ani tego zjeść, ani sprzedać, ani przeznaczyć na paszę. Sarny to omijały i nawet dziki nie chciały!
OdpowiedzUsuńDla sprawdzenia, polecam zasadzić kilka bulw na działce i przetestować. Z jednego krzaka potrafi wyrosnąć i pół wiadra, o ile nie są zbyt gęsto zasadzone.
Topinambur generalnie jest niskokaloryczny, i jest trudny do strawienia, dlatego może mieć znaczenie dla osób na diecie - ale z wieloma zastrzeżeniami.
Pozdrawiam
Kneziu - obierałam zwykłą obieraczką do warzyw - zero problemów. Gazy też mnie jeszcze nie dopadły. Wprowadzenie do codziennego jadłospisu, jako zamiennik ziemniaków, byłoby trudne ze względu na ceny, ale świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek. Jak będziesz miał więcej topinamburu, daj znać - chętnie przerobię go na pikle :)
UsuńNiszczyłem uporczywie przez trzy lata i teraz mam jedynie kilka badyli. :D :D :D
UsuńMoże dlatego są takie drogie, że trudno wybrać kształtne i dorodne zarazem bulwy? Moje były takie sobie. Może dlatego, że na bardzo żyznej glebie?
A!!! Są różne odmiany. Ja miałem dwie, jedną czerwoną (podobno pastewną) i bardziej gładką, jasną, podobno konsumpcyjną. Generalnie posmak bardziej neutralny miały te jasne i one były nieco smaczniejsze, ale mniejsze.
UsuńTe które widuję w marketach są jeszcze inne, bardziej pękate i regularniejsze w kształcie.
Moja opinia na temat tego warzywa jest raczej zgodna z tym co mówili inni, próbujący. Pierwszy kontakt dość pozytywny, zarówno na surowo jak i gotowane. Później już dożo mniej. :)
Po pewnym czasie wszystko może się przejeść :)
UsuńJedyne co od około 5 lat mogę jeść niemal codziennie to labneh (przepis jest na tym blogu)
Muszę w końcu wypróbować. Kiedyś już się natknęłam na tą nazwę, bo ja jem mnóstwo rzeczy, które są niespotykane na stołach innych. Oczywiście super zdrowo.Co do poprzedniego komentarza: wszystko da się tak przygotować, żeby nie powodowało gazów i wzdęć. Nawet strączki. A ze mnie niektórzy się śmieją, że jem jak zwierzęta, więc chyba by mi przypasował.
OdpowiedzUsuńKażde nowość, jest warta sprawdzenia czy będzie nam pasować. Nasi znajomi uwielbiają sałatkę z kwiatów bananowca, która dla mnie jest niejadalna. Takie przykłady można mnożyć - każdy musi sam sprawdzić co mu pasuje, a co nie.
UsuńU nas, na blogowym talerzu fioletowy ziemniak, a u Was - topinambur! Przypadek?!
OdpowiedzUsuńA tak serio, to faktycznie topinambur robi się coraz bardziej popularny w Polsce. Sama jadłam z niego zupę-krem w zeszłym tygodniu. Mój znajomy zaś nawet je hoduje w ogródku.
Ja dodaję do sałatek, czasami robię też zupy krem :)
Usuńaż wstyd się przyznać, że jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńWszystko przed Tobą, wczoraj widziałam w Lidlu :)
UsuńJa tez niestety nie miałam okazji spróbować. Artykuł dużo wyjaśnia, wielkie dzięki! :) teraz na pewno będzie mi łatwiej ! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tekst okazał się przydatny :)
UsuńCzasami jadłam topinambur, ale nie sądziłam, że ma tyle właściwości!;)
OdpowiedzUsuńW Polsce jest on nadal mocno niedoceniany
UsuńO kurczę, nie wiedziałam, że istnieje takie warzywo :o Nie widziałam go w marketach, szkoda, że nie jest bardziej popularny w Polsce, skoro ma tak świetne właściwości zdrowotne! :)
OdpowiedzUsuńBez najmniejszego problemu jest dostępny m.in. w Lidlu
UsuńTo ciekawe, że wiele produktów, które kiedyś były pokarmem ubogich (zalicza się do nich również łosoś) dziś odkrywanych jest na nowo i pojawia się na stołach jako dość rzadki i ekskluzywny towar. Super, że zostały tu opisane właściwości tego zapomnianego warzywa, bo dobrze jest odkrywać takie zapomniane produkty na nowo. Ja osobiście przymierzam się do skosztowania kawy z topinamburu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciepłe słowa :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję. Tylko ta cena mnie odstrasza :/.
OdpowiedzUsuńJeśli chciałabyś traktować topinambur jako zamiennik ziemniaków to tanio niestety nie będzie, ale jako dodatek do sałatek to już nie jest tak wielki wydatek
UsuńWyglądają trochę jak bataty :D pamiętam, jak kilka lat temu rozbawiło mnie samo słowo "topinambur". A teraz widzę to co chwila. Szkoda że chyba mnie nie stać :D
OdpowiedzUsuńW marketach jest po około 12-16 złotych za kilogram
UsuńNie sądzę by stało się to popularnym warzywem bo jest drogi. Po prostu.
OdpowiedzUsuńZgadza się tani nie jest, jednak jako urozmaicenie menu może się prawdzić
Usuń