Chowder kukurydziany
Chowder kukurydziany
Angielska zupa z kukurydzy.
Chowder kukurydziany to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Chowder kukurydziany to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku. Pożywny i rozgrzewający chowder z kukurydzy to dobry pomysł na wzbogacenie naszego menu w jesienne i zimowe miesiące. Więcej informacji o historii chowderów znajdziecie na stronie What's cooking America, a ja gorąco zachęcam do wypróbowania naszego przepisu na tą gęstą, pożywną zupę z kukurydzą. Jest wyjątkowo smaczna, a niewielki dodatek pasty Vegamite lub Marmite dodatkowo wzbogaci ją o cenne mikroelementy.
Chowder kukurydziany |
Chowder kukurydziany
- 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną),
- około 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany do zup lub mleka
- 1 duża cebula
- 1 średniej wielkości marchewka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka)
- opcjonalnie 5 -6 suszonych pomidorów lub 2-3 świeże mięsiste pomidory
- 2-3 łyżki oleju (możecie wykorzystać olej z pomidorów, jeśli używacie suszonych)
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, mielony czarny pieprz i pieprz cayenne do smaku
- opcjonalnie około 150 g kiełbasy chorizio
Chowder kukurydziany przepis
1. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smaż około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
2. Dodaj drobno pokrojone pomidory i smażyć kolejne 7-10 minut, aż pomidory się rozpadną.
3. Wlej bulion, dodaj plasterki marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i przyprawy. Gotuj około 25 - 35 minut lub dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
4. Śmietanę (lub mleko) wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy i wlej do chowderu.
Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze dwie - trzy minuty. Po ugotowaniu
możesz doprawić do smaku
pastą Vegemite lub Marmite.
Chowder kukurydziany z wolnowaru
1. Na patelni lub w wolnowarze rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
2. Dodaj drobno pokrojone pomidory i smaż kolejne 7 -10 minut, aż pomidory się rozpadną.
3. Całość zalej bulionem i dodaj pozostałe składniki i uruchom wolnowar
- opcja low - 4-5 godzin
- opcja high 2-3 godziny
4. Na około 15 minut przed końcem wlej zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę lub mleko oraz dopraw do smaku.
Co to jest chowder
Chowder kukurydziany to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z
mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga
XVI wieku.
Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas
wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia
kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière) na której
gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na
żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły
ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w
skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a
często także pomidory.
Nie słyszałam wcześniej o takim daniu, ale wygląda pięknie, aż przywołuje wiosnę tym kolorem :)
OdpowiedzUsuńKuchnia anglosaska nie jest popularna w Polsce, a szkoda, bo ta zupa jest bardzo smaczna
UsuńZupa robi niezle wrazenie. Choc musialabym papryczki pominac. Czy danie duzo by stracilo na tym?
OdpowiedzUsuńMy lubimy pikantne potrawy, więc chili dodajemy prawie do wszystkiego. Nie sądzę, aby zupa straciła na smaku jeśli pominiesz papryczki
UsuńWygląda bardzo smakowicie, chociaż dużo składników potrzebuje. Ale w wolny dzień można spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakowała
UsuńRobię bardzo podobnie i oczywiście na ostro bo tak najbardziej lubimy
OdpowiedzUsuńChowder nawet w wersji łagodniejszej nie powinien stracić na smaku :)
UsuńWygląda całkiem zachęcająco, więc na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci smakowała
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda smacznie
OdpowiedzUsuńdziękuje
UsuńKradnę przepis z nadzieją, że niedługo wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńBierz i korzystaj ile chcesz :)
UsuńŚwietny przepis i do tego z kukurydzą, której jestem wielbicielką <3 I te pasty brzmią bardzo zachęcająco, muszę kupić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Pasty, oprócz walorów smakowych, mają dużo cennych mikroelementów
UsuńPojęcia nie miałam, że ta zupka się tak nazywa, kiedyś mnie nią poczęstowano i przyznaję, że jest pyszna :) Wykorzystam przepis z ochotą :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że także ta wersja będzie Ci smakowała
UsuńZapowiada się bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj sama :)
UsuńPierwszy raz czytam o tym daniu :) Ja ostrych rzeczy nie lubię, więc dałabym minimalną ilosc chili :P
OdpowiedzUsuńZupa ma przede wszystkim smakować Tobie, więc nie musisz ściśle trzymać się przepisu
UsuńCo prawda nie przepadam za ostrymi daniami ale to wygląda wyśmienicie i być może kiedyś spróbuję przygotować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKuchnia anglosaska nie należy do naszych ulubionych, ale ta zupa stanowi wyjątek, więc z czystym sumieniem polecam :)
UsuńTak na marginesie, do Biedronki przywieźli topinambury! Może zastosuję je w miejsce ziemniaków, co myślisz? Vegemite na szczęście przyleciało z Australii do znajomego - poratuje odrobiną!
OdpowiedzUsuńPrzy dłuższym gotowaniu topinambur się rozpadnie, musiałabyś gp dodać pod sam koniec, ale to może być ciekawy pomysł
UsuńSmakowity pomysł na zupę. Bardzo lubię takie kombinacje z mnóstwem warzyw :)
OdpowiedzUsuńTo dobre rozwiązanie na taką pogodę jak dziś :)
UsuńFajny przepis. Zapisuję. Coś podobnego robię z kurczakiem, taka zupa kebab :)
OdpowiedzUsuńPrzemek - podeślij przepis :)
UsuńWygląda świetnie i na pewno wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńDam znać czy się udało :)
Piotr
www.naszeszlaki.pl
Czekam z niecierpliwością :)
UsuńDziękuję za inspirację! :) Przygotuję jeszcze dziś <3 :)))
OdpowiedzUsuńChowdery, nie tylko kukurydziany, ale i pozostałe warianty - to idealne zupy na taką pogodę
UsuńCiekawy przepis i wygląda pysznie. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń