Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ?
Jak najbardziej!!!
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch. Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę.
Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową focaccię (focaccia al rosmarino e salvia) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki
Upiekłam ją jednak w... wolnowarze.
Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie Crock-Pot.pl
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru nie powinna więc już Was dziwić
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - składniki
jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 mlUwaga: Poniżej proporcje na okrągły wolnowar Crock-Pot o pojemności 4,7 litra. Jeśli będziecie korzystać z modeli o pojemności 5,7 lub 6 litrów ilość składników trzeba zwiększyć o jedną trzecią.
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 500)
- 1 szklanka letniej wody
- 1 opakowanie (7g) drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek
- dodatki: po około pół łyżeczki suszonego rozmarynu i szałwii, duża szczypta tymianku, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pieprz do smaku
Inne dodatki do focaccii
- suszone pomidory + bazylia
- zielone lub czarne oliwki + sól morska + ulubione zioła
- czerwona cebula + kapary
- oliwa + czosnek +gruboziarnista sól
- pomidorki koktajlowe + zioła prowansalskie lub bazylia
- pesto + pokrojone pomidory
- ulubione zioła + parmezan
- pokrojone w kostkę papryczki jalapeno + parmezan
- szpinak + czosnek + posiekane serca karczochów
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i wodę, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, pod koniec dodając 2 łyżki stołowe oliwy.Z ciasta uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 do 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie, papier do pieczenia posmarować oliwą (najwygodniej jest to zrobić za pomocą papierowego ręcznika zamoczonego w oliwie) i ułożyć w misie wolnowaru. Posiekaną cebulkę wymieszać z ziołami i oliwą i odstawić na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieść przez kilka minut na obsypanej mąką stolnicy, uformować kształt zbliżony naczynia waszego wolnowaru i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia misy. Przykryć pokrywką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Na wyrośnięte ciasto układamy wymieszaną z ziołami i oliwą cebulę, lekko wgniatając ją w ciasto, tak aby wytworzyły się niewielkie zagłębienia. Można także najpierw ponagniatać ciasto palcami, a później nałożyć dodatki. Na koniec posypujemy gruboziarnistą solą lub płatkami soli morskiej.
Misę wolnowaru przykrywamy papierowym ręcznikiem, aby pochłonął nadmiar wilgoci, nakładamy pokrywkę i włączamy wolnowar.
Czas wolnowarzenia
opcja High - 2 godziny.
Uwaga: Jeśli chcecie, aby górna część posypana ziołami także nabrała pięknego brązowego koloru to po około 1,5 godziny wolnowarzenia wyjmujemy foccacię i odwracamy ją wierzchnią warstwą do dołu.
Nigdy nie probowalam a jeszcze lepiej nawet o tym przepisie nie slyszalam chyba wyproboje bo wyglada dosc ciekawie i smacznie
OdpowiedzUsuńFocaccia to doskonałe włoskie pieczywo. Może być cienka lub puszysta, możesz dodać ulubione dodatki, więc polecam :) Ta z wolnowaru jest super, bo ciasto na focaccię powinno długo wyrastać :)
UsuńOd samego oglądania zdjęć do tego wpisu obśliniłam się równo! Wygląda przebosko!
OdpowiedzUsuńSmakuje znacznie lepiej niż wygląda :)
UsuńMniam! Coś dla mnie! Kocham takie smaki!
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię klasyczną focaccia al rosmarino e salvia
UsuńRozmaryn to przyprawa, ktorej jeszcze nie potrafie uzywac, ale wszytsko przede mna.
OdpowiedzUsuńzacznij od niewielkich ilości, jeśli smak będzie Ci odpowiadał zawsze możesz dodać więcej rozmarynu
UsuńDamn- ja takiego sprzętu nie mam :/. A aki jet jego koszt i czy polecasz zakup czegoś takiego do kuchni?
OdpowiedzUsuńSwój pierwszy wolnowar kupiłam niemal 5 lat temu. Od tego czasu dokupiliśmy jeszcze dwa o innych pojemnościach- wszystkie działają, nigdy się nie zepsuły. Nie znam lepszego bigosu, żeberek czy karkówki, niż te przygotowane w wolnowarze. Kiedy mamy gości, lub kiedy robię konfitury i dżemy wszystkie trzy pracują pełną parą i mam pewność, że nic się nie przypali
UsuńAleż się zaśliniłam i zatęskniłam za włoskimi smakami! Mam nadzieję, że bez wolnowaru też mi się ją jakoś uda stworzyć :)
OdpowiedzUsuńCoś mnie ostatnio ciągnie do kuchni włoskiej, więc niebawem będzie więcej przepisów ze słonecznej Italii :)
UsuńUwielbiam foccacie z rozmarynem. Nigdy nie robiłam z szałwią wiec bardzo jestem ciekawa smaków
OdpowiedzUsuńFoccacia ma tę zaletę, że można ją przygotować z różnymi dodatkami i zawsze jest pyszna
Usuńczy ten ręcznik papierowy którym mamy przykryć misę powinien być na tej misie przez cały czas wypiekanie chleba? Czy jest szansa na inny przepis na chleb z wolnowaru?
OdpowiedzUsuńJa pozostawiam na cały czas wypieku. On pochłania nadmiar wilogoci. Kiedy jest już mokry, nakładam nowy - suchy
Usuńczy opcja high czas 2godziny dla wypieku chleba np pszenno-zytniego na drożdżach będzie odpowiedni? Czy może się Pani podzielić poradami do wypieku chleba. Internecie jest bardzo mało informacji jak piec chleb w wolnowarze.
UsuńRaczej 2,5 godziny i dodatkowo 1 godzina na opcji "warm". Pamiętaj jednak, że chleb nie będzie miał idealnie chrupiącej skórki, tak jak z piekarnika.
Usuń