Zupa bieda
Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki, to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę.
Zupa bieda za każdym razem jest inna i za każdym razem smaczna.
Nasza ostatnia zupa bieda powstała z podanych niżej składników.
Czas wolnowarzenia:
Opcja Low - około 6-7 godzin
Opcja High - około 4-5 godzin
Zupa bieda za każdym razem jest inna i za każdym razem smaczna.
Nasza ostatnia zupa bieda powstała z podanych niżej składników.
Zupa bieda |
Zupa bieda - przykładowe składniki
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 duża marchewka
- pół słoiczka (ok. 90 g) przecieru pomidorowego
- pół żółtej papryki i mały kawałek zielonej
- około 100 ml śmietany
- puszka kukurydzy (około 170 g)
- około półtora litra bulionu (mieliśmy akurat bulion warzywny, ale równie dobrze można użyć mięsnego)***
- sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy do smaku, natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
Zupa bieda - przygotowanie
Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę drobno pokroiliśmy. Wszystkie składniki umieściliśmy w garnku, dodaliśmy odsączoną z zalewy kukurydzę, przecier pomidorowy, bulion i ulubione przyprawy. Gotowaliśmy około 25 minut. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksowaliśmy, wymieszaliśmy z pozostałą częścią, dodaliśmy śmietanę, posypaliśmy natką pietruszki (można też posypać szczypiorkiem) i efekt widzicie na zdjęciach.Zupa bieda z wolnowaru
Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misie wolnowaru, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, przecier pomidorowy, bulion i ulubione przyprawy. Na około 20 minut przed końcem wolnowarzenia dodać śmietaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zupy. Przed podaniem połowę zupy można zblendować. Udekorować natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.Czas wolnowarzenia:
Opcja Low - około 6-7 godzin
Opcja High - około 4-5 godzin
Zupa bieda gotowa :)
Zupa bieda |
już sam kolor zupy i dodatków zachęca do jedzenia :D u nas na taką zupę lub każde inne danie z różnych lodówkowych resztek mówimy 'zupa/zapiekanka na winie' - co się nawinie, to do garnka ;)
OdpowiedzUsuń"Na winie" u nas nazywamy bigos :)
UsuńNigdy nie słyszałam o biedzie :)
OdpowiedzUsuńAgata - bo te regionalizm :)
Usuń"Zupa na winie" brzmi zdecydowanie bardziej ekskluzywnie :)
OdpowiedzUsuńZupka na winie bardzo mi smakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń