Camembert - najsłynniejszy francuski ser
Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie.
Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego się podczas procesu dojrzewania, charakterystyczną białawą pleśnią stworzyła w 1791 roku Marie-Fontaine Harel, mieszkanka małej wsi Camembert położonej w departamencie Orne w Normandii (Francja).Według legendy Marie-Fontaine Harel pomagała pochodzącemu z Brie księdzu Charlesowi-Jeanowi Bonvoust uciec przed jakobińskim terrorem. Ksiądz odwdzięczył się jej, zdradzając tajniki produkcji serów brie, które Marie-Fontaine Harel udoskonaliła i zaadaptowała do produkcji serów w swojej rodzinnej wiosce. Kilkadziesiąt lat później, za sprawą przedsiębiorczej Marie Harel (córki Marie-Fontaine Harel) smak sera z Camembert docenił także Napoleon III Bonaparte, który nakazał dostarczać go do pałacu w Tuileries
Obecnie jedynie niewielki odsetek producentów wytwarza ser camembert z surowego mleka, stosując metodę, opracowaną przez Marie Harel. Wytwórcy, którzy produkują camembert według tej receptury mogą, jako jedyni, zgodnie z prawem i wytycznymi AOC (Appelation d’origine contrôlée - kontrolowanej nazwy pochodzenia), nazwać swój ser Camembert Normandie.
Bardzo dobre odmiany sera camembert producenci z Normandii uzyskują także z pasteryzowanego mleka krowiego, czego przykładem jest m.in. Camembert Le Châtelain. Również w innych krajach, w tym w Polsce, produkowane są rozmaite odmiany sera camembert. W okresie 20-lecia międzywojennego w Słupsku produkowany był ser w typie camemberta, który nosił nazwę Słupski Chłopczyk.
Jak smakuje ser camembert - najsłynniejszy francuski ser
Świeży camembert jest słodki, twardy i ma kruchą konsystencję. W miarę dojrzewania jego wnętrze staje niemal całkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany smak z wyczuwalną owocową nutą. Zapach dojrzałego camemberta jest intensywny, dobrze wyczuwalny. Dzięki grzybom pleśni z gatunku penicillium camemberti na powierzchni powstaje charakterystyczna biała skórka, która nadaje się do spożycia. Camembert powinien być spożywany świeży, nie później niż tydzień od daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko.Jak podawać ser camembert
Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed podaniem, nabiera wówczas bogatszego smaku i doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami marynowanymi w oliwie, oliwkami (np. czarnymi odmiany kalamata) lub ciemnymi winogronami.Ten ser najlepiej komponuje się z jasnoczerwonym winem, takim jak Beaujolais, Chenin Blanc, St Emilion, St Estephe.
Camembert je się łyżką
Nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńDe gustibus non est disputandum :)
UsuńEhhh chciałbym popróbować tego typu serów, ale w naszych sklepach nigdy nie wiadomo czego się spodziewać. Może uda się podczas odwiedzin u rodziny we Francji
OdpowiedzUsuńSą wyspecjalizowane sklepy z serami, w których można m.in. kupić sery importowane bezpośrednio od producentów z różnych krajów, ale ceny niestety nie są najniższe
UsuńUwielbiam sery pleśniowe :)
OdpowiedzUsuńChciałbym spróbować takiego prawdziwego camemberta, ale w naszych sklepach jednak trudno o to :(
Pozdrawiam :D
Można zamówić przez Internet, ale cena najniższa nie jest (około 22 pln za 250g) plus koszt przesyłki.
UsuńUwielbiam ten ser a z winem smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńJa lubię go w każdej postaci :)
Usuń