TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Tarta normandzka z jabłkami

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą. 

Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc.
Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food, przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano.
Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak.
Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru.

Tarta normandzka z jabłkami
Tarta normandzka z jabłkami

Tarta normandzka z jabłkami - składniki

proporcje na formę o średnicy 25 cm
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem)
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli 
  • opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia
Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem dobrej jakości ekstraktu waniliowego lub słodzików typu erytrytol, maltitol lub ksylitol, albo szukacie ciekawych produktów z różnych zakątków świata to są one dostępne w sklepach internetowych Kuchnie Świata
Nadzienie:
  • 3-4 kwaskowe Jabłka Grójeckie (np. szara reneta,antonówka)
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36%
  • 2-3  jajka
Crème fraîche
  • 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT)
  • 2 łyżki maślanki 
Oba składniki (powinny być w  temperaturze pokojowej) mieszamy ze sobą w szklanym słoiku i pozostawiamy na 24 do 36 godzin w temperaturze około 22-25 stopni do ukwaszenia. Po ukwaszeniu przechowujemy w lodówce do 14 dni.
Dodatkowo 
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • masło do wysmarowania formy

Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie

Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy). Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie formujemy  kulę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, obcinamy wystające brzegi, nakłuwamy na całej powierzani widelcem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 10 min.

Nadzienie
Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną na puszystą masę.
Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plasterki. Następnie układamy plasterki jabłek na podpieczonym spodzie i zalewamy ubitą z jajkami i cukrem śmietaną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.

Tarta normandzka z jabłkami
Tarta normandzka z jabłkami

Komentarze

  1. Super wygląda ta tarta! Uwielbiam tarty a z jabłkami najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobaczę czy usa mi się zrobić ją w wersji rustykalnej :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie! Zobaczymy jak będzie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, będzie trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis i spróbuję tarty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na Twoją opinię i oczywiście zdjęcia

      Usuń
  5. Mi szarlotka jakoś na imieniny pasje, niemniej Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych