Tarta normandzka z jabłkami
Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.
Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc.
Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food, przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano.
Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak.
Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru.
Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru.
Tarta normandzka z jabłkami |
Tarta normandzka z jabłkami - składniki
proporcje na formę o średnicy 25 cm
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 g zimnego masła
- 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem)
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 kwaskowe Jabłka Grójeckie (np. szara reneta,antonówka)
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36%
- 2-3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT)
- 2 łyżki maślanki
- bułka tarta do oprószenia formy
- masło do wysmarowania formy
Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie
Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy). Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, obcinamy wystające brzegi, nakłuwamy na całej powierzani widelcem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 10 min.
Nadzienie
Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną na puszystą masę.
Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plasterki. Następnie układamy plasterki jabłek na podpieczonym spodzie i zalewamy ubitą z jajkami i cukrem śmietaną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Tarta normandzka z jabłkami |
Super wygląda ta tarta! Uwielbiam tarty a z jabłkami najbardziej :)
OdpowiedzUsuńZobaczę czy usa mi się zrobić ją w wersji rustykalnej :)
UsuńWygląda obłędnie! Zobaczymy jak będzie smakować ;)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że będzie Ci smakowała :)
UsuńCiekawy przepis, będzie trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że tarta będzie Ci smakowała :)
UsuńRewelacja! Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis i spróbuję tarty! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na Twoją opinię i oczywiście zdjęcia
UsuńMi szarlotka jakoś na imieniny pasje, niemniej Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńale to nie jest szarlotka :)
Usuń