Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania.
Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa.
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza.
Jestem pewna, że Wam też zasmakuje.
Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa.
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza.
Jestem pewna, że Wam też zasmakuje.
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki
- składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej- 3 rozbełtane jajka
- na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant
- 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- około 40 dag truskawek
- odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia
kruszonka do ciasta.
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane |
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane
Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce w podanej wyżej kolejności. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce lub do nagrzanego do około 25 stopni piekarnika na minimum 3 godziny Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec bez termoobiegu w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 30-35 minutCiasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane |
Do tego pysznego przepisu szczególnie polecamy się z kawą.
OdpowiedzUsuńCzy szklanka ma 250 ml ?
OdpowiedzUsuń