Strączki - Maria Banach
Strączki w polskiej kuchni najczęściej kojarzone są z fasolką po bretońsku, kapustą z grochem i grochówką. W Arabii Saudyjskiej i innych krajach regionu oraz w kuchni Dekanu to przede wszystkim pyszny sambar (rodzaj zupy z soczewicą), samosy, różne warianty curry, hummus i wypieki z mąki roślin strączkowych.
Sięgając po Strączki Marii Banach liczyłam się z tym, że znajdę w książce duży udział przepisów inspirowanych doskonale mi znanymi kuchnią indyjską i bliskowschodnią.
Nie zawiodłam się. Pierożki samosa , falafel, curry - to potrawy, które chętnie gotuję w oparciu o nowe receptury, nie omieszkałam więc wypróbować wersji proponowanych przez Marię i muszę przyznać, że autorka ten egzamin zdała na piątkę z dużym plusem.
Jedyna, ale istotna z mojego punktu widzenia, uwaga dotyczy nazwania hummusem pasty, w której ciecierzyca stanowi zaledwie połowę masy całkowitej składników. W tej kwestii jestem bardzo konserwatywna - tradycyjny hummus powinien w swoim składzie mieć jedynie ciecierzycę, pastę tahini i przyprawy. Wszystko pozostałe to jedynie pasty z ciecierzycą.
Ale nie tylko kuchnia arabska i indyjska opiera się na strączkach. Dzięki przepisom Marii Banach poznamy więc m.in. rewelacyjną grecką favę, meksykański dip z czerwonej fasoli czy maślany groch z szałwią i wiele innych, nie mniej ciekawych potraw.
Także łasuchy znajdą w "Strączkach" coś dla siebie - tort z ciasta waniliowo - groszkowego przekładany cytrynowym kremem czy czekoladowe ciasto fasoli adzuki z kremem z herbaty matcha będą świetnym rozwiązaniem na rodzinne przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Pomimo, że większość propozycji stanowią dania wegańskie lub wegetariańskie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaadaptować je do preferencji zadeklarowanego mięsożercy.
Przepisy zostały pogrupowane tematycznie, każdy z rozdziałów poświęcony jest innej roślinie strączkowej i we wstępie zawiera jej charakterystykę, omówienie najczęściej wykorzystywanych w kuchni odmian wraz z ich wartościami kalorycznymi, zawartością białka, tłuszczów i węglowodanów oraz poradami dotyczącymi gotowania i przechowywania.
Znajdziemy w książce propozycje posiłków na dania z:
Zarówno standard wydania (twarda oprawa, piękne zdjęcia, przemyślany układ) jak i przedstawione w książce pomysły na zdrowe i wartościowe posiłki na bazie roślin strączkowych oceniam niezwykle wysoko i szczerze polecam. Te przepisy, które dotychczas wypróbowałam okazały się świetnym sposobem na urozmaicenie naszych posiłków.
Tytuł: Strączki
Autor: Maria Banach
Wydawnictwo: Samo-Sedno
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 216
Ilość przepisów: 88
Sięgając po Strączki Marii Banach liczyłam się z tym, że znajdę w książce duży udział przepisów inspirowanych doskonale mi znanymi kuchnią indyjską i bliskowschodnią.
Nie zawiodłam się. Pierożki samosa , falafel, curry - to potrawy, które chętnie gotuję w oparciu o nowe receptury, nie omieszkałam więc wypróbować wersji proponowanych przez Marię i muszę przyznać, że autorka ten egzamin zdała na piątkę z dużym plusem.
Jedyna, ale istotna z mojego punktu widzenia, uwaga dotyczy nazwania hummusem pasty, w której ciecierzyca stanowi zaledwie połowę masy całkowitej składników. W tej kwestii jestem bardzo konserwatywna - tradycyjny hummus powinien w swoim składzie mieć jedynie ciecierzycę, pastę tahini i przyprawy. Wszystko pozostałe to jedynie pasty z ciecierzycą.
Ale nie tylko kuchnia arabska i indyjska opiera się na strączkach. Dzięki przepisom Marii Banach poznamy więc m.in. rewelacyjną grecką favę, meksykański dip z czerwonej fasoli czy maślany groch z szałwią i wiele innych, nie mniej ciekawych potraw.
Także łasuchy znajdą w "Strączkach" coś dla siebie - tort z ciasta waniliowo - groszkowego przekładany cytrynowym kremem czy czekoladowe ciasto fasoli adzuki z kremem z herbaty matcha będą świetnym rozwiązaniem na rodzinne przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Pomimo, że większość propozycji stanowią dania wegańskie lub wegetariańskie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaadaptować je do preferencji zadeklarowanego mięsożercy.
Przepisy zostały pogrupowane tematycznie, każdy z rozdziałów poświęcony jest innej roślinie strączkowej i we wstępie zawiera jej charakterystykę, omówienie najczęściej wykorzystywanych w kuchni odmian wraz z ich wartościami kalorycznymi, zawartością białka, tłuszczów i węglowodanów oraz poradami dotyczącymi gotowania i przechowywania.
Znajdziemy w książce propozycje posiłków na dania z:
- Soczewicy
- Grochu i groszku
- Ciecierzycy
- Fasoli i fasolki
- Bobu
- Soi
Zarówno standard wydania (twarda oprawa, piękne zdjęcia, przemyślany układ) jak i przedstawione w książce pomysły na zdrowe i wartościowe posiłki na bazie roślin strączkowych oceniam niezwykle wysoko i szczerze polecam. Te przepisy, które dotychczas wypróbowałam okazały się świetnym sposobem na urozmaicenie naszych posiłków.
Autor: Maria Banach
Wydawnictwo: Samo-Sedno
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 216
Ilość przepisów: 88
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych