Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo - hit na Sylwestra
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie imprezowej sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. To doskonała sałatka na Sylwestra, Andrzejki czy imieniny. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Sałatka z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków.
Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo będzie natomiast doskonałym uzupełnieniem do mięs, krewetek lub pieczonej ryby.
Sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych.
Porcje 4
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo
- 2 nieduże główki sałaty rzymskiej, przekrojone wzdłuż na dwie części, opłukane i wysuszone
- 4 pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki, ale możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę
- 50g rozdrobnionego sera feta albo innego sera solankowego
Sos do przekąsek na zimno
- 6 łyżek oliwy
- 8 łyżek soku pomidorowego
- 2 łyżki Tabasco
- 1 łyżka czystej wódki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Przepis na grillowaną sałatę rzymską z boczkiem i chorizo
Uwaga: Przed spryskaniem oliwą i grillowaniem sałatę rzymską należy bardzo dokładnie osuszyć. Jeśli pozostaną na niej krople wody,
sałata rzymska będzie się dusić, zamiast grillować.
1. Usmaż boczek i chorizo na patelni na średnim ogniu, smaż do momentu chrupkości, przenieś na talerz i odstaw na bok.
2. Nagrzej patelnię, połóż połówki sałaty na patelni i smaż, obracając, aż do momentu zarumienienia i lekkiego przywiędnięcia liści, zajmuje to około 4 minuty.
3. Pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki jeśli są duże, albo użyj pomidorków koktajlowych.
4. Do dużego półmiska włóż posiekaną sałatę do półmiska i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, skrop dressingiem i posyp chorizo, bekonem i serem feta.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych