Wegańskie lody z awokado
Wegańskie lody z awokado czyli lody guacamole
Pyszne, domowe wegańskie lody z awokado z dodatkiem soku z limonki można zrobić dosłownie w kilka chwil i to bez użycia maszyny do lodów. Są idealnie kremowe, urzekające świeżym smakiem i przede wszystkim zdrowe. Fit lody z awokado słodzone np. ksylitolem możecie zrobić z mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego.
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych pod czujnym okiem Garego Evansa. Dostosowałam go jednak do wymogów diety wegańskiej i kuchni raw food. Może was nieco zaskoczyć dodatek sosu Tabasco do lodów, ale polecam z tego nie rezygnować. To taka przysłowiowa kropka nad "i" - podkreślenie smaku, co zgodnie podkreślają wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować.
Wegańskie lody guacamole są świetne o każdej porze roku.
Wegańskie lody z awokado - składniki
na 4-6 porcji:- 2 duże dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka zielonego sosu Tabasco Green Sauce
- 1 puszka (400g) mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego (nie weganie mogą użyć mleka skondensowanego)
- 5-6 łyżek ksylitolu albo drobnego cukru (lub do smaku)
- opcjonalnie dla nie przestrzegających diety wegańskiej - około 300 g śmietany kremówki (36%)
- pół szklanki (lub więcej) posiekanych pistacji do posypania
Jak zrobić wegańskie lody z awokado
Awokado obrać ze skórki i wypestkować. Dodać sok z limonki, mleko, sos Tabasco, cukier lub ksylitol i zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do foremek do lodów lub do płaskiego pojemnika, w którym będziemy zamrażać lody. Wstawić do zamrażalnika, po około godzinie przemieszać i pozostawić na noc. Przed podaniem posypać pistacjami.Uwaga: Nie weganie mogą dodać do masy z awokado ubitą na sztywno śmietanę i całość wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych