TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Wiśniak na rumie 

Najlepszy przepis na likier wiśniowy, kultowa nalewka wiśniowa z czasów PRL.

Wiśniak na rumie wyróżnia się na tle innych wiśniowych alkoholi pięknym ciemnoczerwonym kolorem i charakterystycznym smakiem. Jego największą wadą jest czas oczekiwania na pierwszą degustację, wymaga bowiem minimum sześciu miesięcy dojrzewania. Wiśniówka i wiśniak na rumie smakują obłędnie bez żadnych innych dodatków, ale mogą być również składnikiem drinków. Likier wiśniowy z rumem dodany do herbaty rozgrzeje Cię w zimowe wieczory, nie gorzej niż likier malinowy (przepis)

Wiśnie, które pozostaną po przygotowaniu nalewki wiśniowej z rumem można ponownie zasypać cukrem i wykorzystać do deserów i ciast.

Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze.

wisniak-na-rumie

Wiśniak na rumie przepis

  • 2 kg ciemnych wiśni sokowych
  • 1 litr spirytusu
  • 0,5 litra ciemnego rumu
  • 0,5 litra wody
  • 500 g cukru lub 400 g miodu
  • 1 laska wanilii
Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad.

Jak zrobić wiśniak na rumie

Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać na sicie zimną wodą. Owoce wydrylować, w kilkunastu pozostawić pestki. Wiśnie umieścić w dużym szklanym słoju, dodać laskę wanilii, wodę, rum, na samym końcu spirytus i odstawić na około 2-3 tygodnie.
Po upływie tego czasu zlać nalew z wiśni, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru można co pewien czas potrząsać słojem. Zlać powstały syrop i dodać do niego nalew wiśniowy. Odstawić na kilka dni do sklarowania i "przegryzienia" się smaków, po czym przefiltrować i rozlać do butelek.
Wiśniak na rumie powinien dojrzewać przez minimum pół roku. 

Spodobał Ci się przepis na wiśniak na rumie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.

wisniak-na-rumie
Wiśniak na rumie

Komentarze