Wiśniak na rumie
Wiśniak na rumie
Najlepszy przepis na likier wiśniowy, kultowa nalewka wiśniowa z czasów PRL.
Wiśniak na rumie wyróżnia się na tle innych wiśniowych alkoholi pięknym
ciemnoczerwonym kolorem i charakterystycznym smakiem. Jego największą wadą jest
czas oczekiwania na pierwszą degustację, wymaga bowiem minimum sześciu miesięcy
dojrzewania. Wiśniówka i wiśniak na rumie smakują obłędnie bez żadnych innych
dodatków, ale mogą być również składnikiem drinków. Likier wiśniowy z rumem
dodany do herbaty rozgrzeje Cię w zimowe wieczory, nie gorzej niż
likier malinowy
(przepis)
Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze.
Wiśniak na rumie przepis
- 2 kg ciemnych wiśni sokowych
- 1 litr spirytusu
- 0,5 litra ciemnego rumu
- 0,5 litra wody
- 500 g cukru lub 400 g miodu
- 1 laska wanilii
Jak zrobić wiśniak na rumie
Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać na sicie zimną wodą. Owoce wydrylować,
w kilkunastu pozostawić pestki. Wiśnie umieścić w dużym szklanym słoju, dodać
laskę wanilii, wodę, rum, na samym końcu spirytus i odstawić na około 2-3
tygodnie.
Po upływie tego czasu zlać nalew z wiśni, a owoce zasypać cukrem i odstawić na
kolejne dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyśpieszyć
rozpuszczanie się cukru można co pewien czas potrząsać słojem. Zlać powstały
syrop i dodać do niego nalew wiśniowy. Odstawić na kilka dni do sklarowania i
"przegryzienia" się smaków, po czym przefiltrować i rozlać do butelek.
Wiśniak na rumie powinien dojrzewać przez minimum pół roku.
Spodobał Ci się przepis na wiśniak na rumie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.Wiśniak na rumie
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych