Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami
Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - smak dzieciństwa
Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi przypominają mi czasy dzieciństwa. To takie moje comfort food, sentymentalna, kulinarna podróż do przeszłości i zarazem kultowe słodycze okresu PRL-u. Najczęściej pojawiały się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale są odpowiednie na każdą okazję. Moja babcia zawijała je w sreberka i wieszała na choince, jak bombki. Pyszne kruche ciasteczka wypełnione ulubionym kremem, z dodatkiem całych orzechów laskowych lub migdałów zawsze znikały jako pierwsze i to nie tylko za sprawą dzieci. W czasach permanentnego niedoboru słodyczy, kiedy na półkach królowały głównie wyroby czekoladopodobne, ciastka orzeszki były prawdziwym rarytasem.
Najbardziej lubiłam orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami, ale można je wypełnić dowolnym nadzieniem np. masą chałwową, marcepanem, kremem z mleka w proszku lub Nutellą.
Do ich przygotowania potrzebna będzie specjalna patelnia, foremki lub maszynka elektryczna do wypieku "skorupek".
Poniżej znajdziecie przepis na krem czekoladowy do ciasteczek orzeszki, ale możecie też skorzystać z przepisu na domową nutellę czyli - Domowy krem orzechowo czekoladowy
Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - składniki
proporcje na około 35-45 ciasteczekKruche ciasto na orzeszki
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru pudru
- 1 całe duże jajko
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy do ciastek orzeszki
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 80 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół szklanki mleka w proszku
Dodatkowo: obrane ze skórki migdały lub orzechy laskowe.
Jak zrobić ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami
Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Dodać masło, rozbełtane jajko, całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i odstawić na około 15 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki, nieco większe od orzecha laskowego i piec na złoty kolor w maszynce do orzeszków lub przeznaczonych do tego foremkach albo patelni.Przygotowanie kremu czekoladowego:
Mleko, masło i cukier podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mleko w proszku i cukier waniliowy i cały czas energicznie mieszając ucieramy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadka zagęszczamy mlekiem w proszku.Tak przygotowanym kremem wypełniamy "skorupki" orzeszków i sklejamy ze sobą. Możemy do środka włożyć migdał lub orzech laskowy. Wypełnione kremem ciasteczka orzeszki odstawiamy do lodówk.
Jak przygotować ciasto na orzeszki i krem czekoladowy w robocie Kohersen Mycook
Ciasto na orzeszki: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu głównym. Ustawić czas 1 minuta, obroty 5. Gotowe ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę i odstawić na 15 minut do lodówki. Z ciasta formować kulki i piec maszynce lub patelni do orzeszków do chwili uzyskania złotego koloru.Krem czekoladowy: Mleko, masło i cukier umieścić w naczyniu głównym. Ustawić temperaturę 90 stopni,czas 5 minut, obroty 2
Dodać kakao, mleko w proszku, cukier waniliowy, ustawić czas 3 minuty, obroty 3.
Przygotowanym w ten sposób kremem napełniamy orzeszki i odstawiamy do lodówki.
Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńNiestety nie potrafię pomóc, zawsze robiłam je mąki pszennej. Myślę, że mąka kukurydziana mogłaby być dobrym zamiennikiem
UsuńDziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Usuń