Cold brew - kawa parzona na zimno
Cold brew - kawa parzona na zimno
Przepis na kawę na lato.
Cold brew - kawa parzona na zimno przepis na kawę na lato. Cold brew - kawa parzona na zimno jest doskonała na każdą okazję. Chociaż upały powoli ustępują, ale nadal często szukamy orzeźwienia, niekoniecznie w postaci dostępnych na sklepowych półkach napojów i energetyków.
Z kolei pięknie prezentujące się na kawiarnianych stolikach kawy mrożone, ociekające czekoladowymi syropami i bitą śmietaną, gaszą pragnienie na krótko, a przy tym dostarczają masę pustych kalorii.
Kawa parzona na zimno metodą cold brew charakteryzuje się bardzo ciekawym, delikatnym smakiem, jest niskokaloryczna i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Zaparzenie kawy cold brew polega na zalaniu zmielonej kawy zimną wodą o temperaturze od 5 do 15 stopni i odczekaniu około 9-12 godzin.
Prawidłowo określa się ten proces macerowaniem kawy na zimno.
Jaką kawę wybrać do przygotowania cold brew - kawy parzonej na zimno
Do przyrządzenia wyśmienitej cold brew - kawy parzonej na zimno będzie nam potrzebna dobra kawa, najlepiej średnio lub jasno palona. Szczególnie dobrze sprawdzają się kawy 100% arabika z Afryki, które charakteryzują się orzeźwiającym, cytrusowym smakiem.
Ilość kawy zależna jest od tego jaką ilość napoju chcemy przygotować - na każde 100ml wody powinniśmy użyć około 5 do 6 gramów kawy, którą mielimy dość grubo, do konsystencji nieco drobniejszej niż cukier.
Dostępne w marketach kawy mielone są z reguły zmielone znacznie drobniej niż do cold brew. Warto więc przed zakupem sprawdzić do jakiego sposobu parzenia przeznaczona jest kawa. Takie informacje często można znaleźć na opakowaniu. Optymalnym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie kawy lub poproszenie o to w sklepie, zbyt drobna zmielona kawa spowoduje, że cold brew będzie miała nieprzyjemny smak.
Jak zrobić kawę cold brew
- 50 do 60 gramów jasno lub średnio palonej kawy (czyli 5-6 gramów na każde 100 ml wody)
- 1000 ml wody, najlepiej przefiltrowanej
- opcjonalnie cukier i mleko lub mleko skondensowane wg uznania
- zamykane naczynie (może być zwykły szklany słoik)
Naczynie, w którym zamierzamy przygotować cold brew opłukać wrzącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, zapachów i bakterii. Średnio zmieloną kawę umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy zimną wodą. Nie używamy do parzenia kawy wody źródlanej, ani tym bardziej mineralnej - pisałam o tym w artykule Jaka woda do kawy.
Naczynie zamykamy, aby kawa nie pochłaniała zapachów i odstawiamy do lodówki na około 9 do 12 godzin. Po tym czasie wystarczy zamieszać kawę parzoną na zimno, przefiltrować przez papierowy filtr albo french press i podać w wysokich szklankach razem z kostkami lodu i ewentualnie mlekiem i cukrem.
Jak smakuje cold brew - kawa parzona na zimno
Cold brew - kawa parzona na zimno jest niemal zupełnie pozbawiona goryczy i kwasowości. Oprócz bardzo ciekawego, delikatnego smaku cold brew coffee ma wiele innych zalet. Orzeźwia i pobudza zmysły, a ze względu na długi czas parzenia charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów (przeciwutleniaczy).
Właściwości cold brew - kawy parzonej na zimno
Cold brew nie podrażnia żołądka i nie zaburza równowagi kwasowo - zasadowej organizmu. Mogą ją bezpiecznie pić osoby cierpiące na refluks żołądkowy. Jej niepodważalną zaletą jest też to, że nie wymaga specjalistycznego sprzętu do parzenia i pozwala wydobyć z kawy paletę nowych smaków. Kawa cold brew ma niższą zawartość kofeiny niż parzona w tradycyjny sposób.
O jak fajnie. Szkoda, że dopiero teraz wyszukałem ten przepis :). To super alternatywa dla małej czarnej w obecne upały :) .
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!
Nic straconego, ta kawa jest dobra na kazdą porę roku
UsuńPierwszy raz słyszę o takiej możliwości, muszę przetestować chociaż mnie gorąca kawa nie przeszkadza nawet w upał :-) piję też słodką herbatę z miętą i też gorącą tak już mam :-)
OdpowiedzUsuńJa też niezależnie od temperatury zaczynam dzień od szklanki gorącej wody, dopiero po niej wypijam pierwszą kawę. Cold brew jest świetnym napojem na lato, ale też fajnie się sprawdza jako napój do słodkich deserów
UsuńPrzegotowana ostudzona woda też chyba się nadaje.
OdpowiedzUsuńlulu
Oczywiście, jednak filtrowana woda nie zawiera chloru, który zmienia smak kawy
UsuńMuszę koniecznie spróbować tej metody. Kawa wygląda rewelacyjnie ☺️😍
OdpowiedzUsuńCold brew wcale nie ma niższej zawartości kofeiny niż kawa parzona "klasycznie". Zależy to bowiem od czasu trwania całego procesu, a więc im dłuższy czas parzenia, w tym przypadku macerowania, tym więcej kofeiny kawa uwalnia
OdpowiedzUsuń