Deser tiramisu w pucharkach
Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis
Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta masą z serka mascarpone, jajek i cukru, oprószona na wierzchu kakao nikomu nie powinna sprawić kłopotu. Mimo to przez długi czas miałam obawy czy mój deser tiramisu będzie tak samo pyszny, jak ten serwowany w naszej ulubionej kawiarni. Teraz już wiem, że może być nawet o całe niebo lepszy, bo biszkopty nasączam naszą ulubioną kawą, a cukru dodaję tyle ile lubimy.Nie istnieje jeden prawdziwy i oryginalny przepis na ciasto tiramisu, określane przez nas jako ciastko managera. Wprost przeciwnie, przepisów na tzw. klasyczne włoskie tiramisu znajdziecie w Internecie bardzo dużo. Jednak moim zdaniem deser tiramisu w wariancie który widzicie na zdjęciach poniżej należy do najlepszych. Podając deser tiramisu w pucharkach unikniecie też problemów z krojeniem, klasyczne włoskie tiramisu ma bowiem dość luźną konsystencję.
Uwaga: Przygotowując deser tiramisu dla dzieci można pominąć alkohol i zastąpić go aromatem migdałowym, a biszkopty nasączyć kakao
Przepis na klasyczne ciasto tiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser
Deser tiramisu w pucharkach
- składniki- 250 g serka mascarpone
- około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej biszkopty bezglutenowe Savoiardi dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata)
- 120 ml mocnego naparu z kawy
- 2 średniej wielkości jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 60 ml (4 łyżki) likieru migdałowego Amaretto
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli do ubijania białek
- 3-4 łyżki naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten)
- do dekoracji: maliny lub truskawki i listki świeżej mięty
Jak przygotować deser tiramisu w pucharkach
Zaparzyć kawę (najlepiej podwójne espresso) i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodać 3 łyżki likieru Amaretto.Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Zajmuje to koło 7-10 minut (po około 5 minutach, nie przerywając ubijania dodać łyżkę likieru Amaretto) Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo - po dwie łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka, bez grudek sera..
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i niewielkimi partiami dodawać do przygotowanej wcześniej masy serowej. Całość delikatnie wymieszać.
Biszkopty przełamać na pół i zanurzać na chwilkę z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu. Nie należy pozostawiać na zbyt długo zanurzonych w kawie, ponieważ zaczną się rozpadać.
Na dno każdego pucharka włożyć kilka kawałów namoczonych biszkoptów i nałożyć warstwę masy serowej, Jeśli po rozłożeniu całej masy do pucharków zostaną Wam jeszcze biszkopty można je ułożyć na wierzchu. w miarę możliwości wyrównać wierzch deseru, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą.
Mocno schłodzony deser tiramisu w pucharkach podaję z malinami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych