Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej
Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej z poniższego przepisu przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, które prowadzili Ewa Szabatin i Rafał Maserak.
Ps.Tym razem przepis nie został zilustrowany moim zdjęciem, autorem fotografii jest Paweł Wodyński
Zdjęcie: Paweł Wodyński
Ps.Tym razem przepis nie został zilustrowany moim zdjęciem, autorem fotografii jest Paweł Wodyński
Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej - składniki
- 2 szklanki mąki (po jednej ryżowej i gryczanej)
- 2 jajka bio
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 szklanka wody - może być gazowana
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miód
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- owoce mrożone (np. maliny, truskawki, jagody)
- syrop klonowy
- 1 łyżka masła orzechowego
- jogurt naturalny
Jak zrobić naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej
Do miski przesypuję mąkę. Do mąki dodaję szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka ryżowego i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto. Nagrzewamy patelnię, daję 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z obu stron. Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem zamiast śmietany.Zdjęcie: Paweł Wodyński
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych