TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jedyny w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski

W dniach 19-20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego odbędzie się druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To najważniejsze w roku święto dedykowane naszemu narodowemu trunkowi oraz polskiej tradycji wódki i zakąski.

Festiwal Wódki i Zakąski

 - Wódka z zakąską to nieodzowna część naszej kultury. Tradycje produkcji wódki na ziemiach polskich sięgają XVI w. i jest to nasz najbardziej rozpoznawalny produkt eksportowy, z którego słyniemy na całym świecie. (...) W tym roku przygotowaliśmy dla Gości wiele atrakcji – m.in. największą w Polsce strefę degustacji, targ zakąsek, pokazy barmańskich mistrzów świata, prelekcje o historii wódki i zakąski w różnych okresach dziejowych naszego kraju oraz panele dyskusyjne, warsztaty edukacyjne i konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Fani koktajli będą mogli zobaczyć w akcji barmanów z kultowego American Bar w Hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata minionego roku, a także kibicować w turnieju Bar Masters, w którym udział wezmą barmani z najlepszych koktajl barów z całej Polski. Pasjonaci historii będą mieli niepowtarzalną okazję bycia świadkami przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie unikalnej kolekcji eksponatów, które wyemigrowały z naszego kraju do USA przed wybuchem II wojny światowej oraz zwiedzić okolicznościową wystawę „Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości” – podkreśla Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski

Bardzo ciekawym wydarzeniem inaugurującym II edycję Festiwalu Wódki i Zakąski będzie zaplanowana na piątek 19 października, o godz. 15.00 , uroczystość przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie kolekcji przedwojennych pamiątek po Casimirze J. Koszarskim - największym importerze polskich alkoholi do USA przed II wojną światową.

Prawdziwym hitem zapowiada się „Kolacja Mistrzów”, której gospodarzem będzie Bartosz Węglarczyk, a jego rozmówcami zaproszeni goście – wybitne osobowości świata kultury, sztuki i mediów, które dyskutować będą o kulturze wódki w kontekście historycznym, kulturowym, satyrycznym, obyczajowym i społecznym.

Dla fanów dobrych powieści prawdziwą gratką będzie możliwość spotkania z Grzegorzem Kalinowskim, autorem bestsellerowych powieści, w których barwnie opisuje życie międzywojennej Warszawy, z jej barami, restauracjami, szynkami i kawiarniami, naznaczającymi koloryt miasta tamtych czasów. Spotkanie odbędzie się w ramach prezentacji najnowszej książki „Śledztwo ostatniej szansy”, wydanej przez wydawnictwo Muza, będzie także możliwość spotkania z autorem i uzyskania autografu.

Podczas Festiwalu, oprócz udziału w niezliczonych degustacjach kilkuset alkoholi, będzie można zgłębić wiedzę m.in. na temat kultury wódki i zakąski w czasach PRL-u, o której opowiedzą Wojciech Pasikowski – szef kuchni słynnej Oberży Pod Czerwonym Wieprzem, który gotował w kultowych restauracjach tamtego okresu - Adria i Kongresowa oraz Michał Tkaczyk, szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol. Obaj szefowie będą też gospodarzami warsztatów kulinarnych o sposobach parowania wódki z jedzeniem oraz jak zrobić pyszne zakąski, a Robert Sowa, szef kuchni restauracji N31, poprowadzi ekscytujące warsztaty zatytułowane „Pojedynek tatarów!”.

Festiwal Wódki i Zakąski

O tym jak domowym sposobem zrobić wyjątkową nalewkę na swoich warsztatach opowie wybitny producent nalewek Karol Majewski, a barmanami z warszawskiego The Roots Bar&More pokażą jak domowym sposobem zrobić spektakularny koktajl. Oprócz tego, odbędzie się turniej barmański Bar Masters oraz pokazy Flair Show wielokrotnych Mistrzów Świata, Tomasza Małka i Marka Posłusznego.
W pierwszym dniu Festiwalu będzie można poznać goszczących po raz pierwszy w Polsce barmanów z legendarnego American Bar w hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata oraz wziąć udział w planowanych już od samego południa panelach i prezentacjach dotyczących branży barmańskiej oraz polityki „no waste” z francuskim mistrzem barmaństwa Hyacinthe Lescoet, członkiem Bartender Collective France.

Festiwal Wódki i Zakąski

O podniebienia gości zadbają szefowie kuchni warszawskich restauracji: Michał Szcześniak- szef kuchni Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka - szef kuchni Folk Gospody oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni Oberży pod Czerwonym Wieprzem.

Termin i miejsce:
Festiwalu Wódki i Zakąski - 19-20 października 2018r, godzina 12:00-22:00.
Reduta Banku Polskiego, ul. Bielańska 10, Warszawa;
Szczegółowe informacje na www.festiwalwodki.com


Festiwal Wódki i Zakąski

Komentarze