Suszone ogórki kiszone
Suszone ogórki kiszone
przyprawa do zup i sosów.
Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć kiszone ogórki, zamiast przy limicie 30 kg bagażu lotniczego taszczyć je z Polski, byłam z siebie tak dumna, jakbym odkryła Amerykę.
Dla nas suszone ogórki kiszone były wówczas prawdziwym rarytasem. Okazały się nie tylko wspaniałym dodatkiem do zrazów, zawijanych, kaszy gryczanej, żurku czy białego barszczu. Kiedy mieliśmy gości dodawałam suszone ogórki kiszone także do niektórych curry, co wzbudzało niekłamany zachwyt naszych znajomych z Indii i Pakistanu.
Suszone ogórki kiszone są więc u nas obowiązkowym punktem na liście domowych przetworów.
Kilka miesięcy temu podczas rozmowy z jednym z szefów kuchni pochwaliłam się swoim pomysłem, który - jak się okazało - aż tak odkrywczy nie był, wielu kucharzy doprawia sosy i zupy dodając do nich szczyptę suszonych ogórków kiszonych, aby "podkręcić" smak potraw.
Suszone ogórki kiszone
- ogórki kiszone dobrej jakości - ilość dowolna.
1 płaska łyżeczka zmielonych suszonych ogórków kiszonych to odpowiednik 1 bardzo dużego ogórka.
Jeśli suszę ogórki na zupę to kroję je w poprzek na plasterki o grubości około 2 do 4 mm i nie mielę ich po wysuszeniu.
Suszone ogórki kiszone przepis - z użyciem dehhydratora
Ogórki osuszyć lekko papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż na jak najcieńsze plasterki. Ułożyć na sitach. Ustawić temperaturę od 50 do 60 stopni i czas suszenia około 7 do 10 godzin. Warto co pewien czas sprawdzić czy wszystkie są już suche. Czas suszenia zależy od grubości plastrów.Dobrze wysuszone ogórki powinny się łatwo kruszyć.
Są po prostu idealne do wielu dań.
OdpowiedzUsuńTylko ich suszenie to taka mozolna sprawa...Ale trzeba suszyć!
Jeszcze nigdy nie próbowałam takich ogórków (ani potrawy z nimi) jednak temat tak mnie zaciekawił że koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń