Czarny ryż - właściwości i zastosowanie
Czarny ryż - właściwości i zastosowanie
Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat.Ze względu na niezwykle prozdrowotne właściwości czarnego ryżu, jego spożycie było w starożytnych Chinach zarezerwowane dla członków rodziny królewskiej i najwyższych dostojników w państwie, uprawy ściśle nadzorowano, a za kradzież czarnego ryżu groziły surowe kary. Stąd też jego druga nazwa "zakazany ryż".
Czarny ryż - właściwości zdrowotne
Czarny ryż jest mniej kaloryczny niż ryż biały, charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i niskim indeksem glikemicznym, co czyni go atrakcyjną alternatywą dla diabetyków i osób na diecie.Bogaty w przeciwutleniacze (zawiera więcej antocyjanów niż ciemne owoce jagodowe) ma także wiele innych zalet:
- spowalnia rozwój cukrzycy, a w przypadku osób zdrowych zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
- dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga proces odchudzania, usprawnia pracę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy
- spożywany regularnie czarny ryż łagodzi stany zapalne i działa przeciwalergicznie,
- poprawia wzrok, zapobiega zmianom miażdżycowym, zawałowi serca i poprawia krążenie krwi
- zawarte w czarnym ryżu przeciwutleniacze wspierają regenerację wątroby i oczyszczanie organizmu
- według wyników badań opublikowanych w Molecular Nutrition and Food Research, czarny ryż może wspierać leczenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych wywołanych przez Helicobacter pylori,
- bogaty w antocyjany spowalnia procesy starzenia się organizmu, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i zapobiega chorobie Alzheimera
- nie zawiera glutenu
Czarny ryż w kosmetyce
Czarny ryż stanowi składnik wielu kosmetyków zwłaszcza nawilżających i przeciwzmarszczkowych. Oczyszcza i regeneruje skórę, nie powodując podrażnień. Kremy z dodatkiem czarnego ryżu i aktywnego węgla doskonale absorbują zanieczyszczenia i chronią cerę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, w tym smogu.W Polsce jest m.in. dostępny krem detoksykujący z czarnym ryżem i węglem ubame produkowany przez Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona
Jak ugotować czarny ryż
Czarny ryż wymaga więcej czasu na gotowanie niż ryż biały czy brązowy, bo około 40 do 60 minut. Proces gotowania można przyśpieszyć, jeśli przeznaczony do gotowania ryż namoczymy w wodzie przez kilka godzin. Gotując czarny ryż na jedną szklankę suchego ryżu wlewamy 2 szklanki wody.Czarny ryż ma głęboki czarny kolor, jednak po ugotowaniu staje się ciemnofioletowy. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości antocyjanów.
Nigdy nie jadłam czarnego ryżu. Świetnie wygląda na talerzu.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie smakuje z sałatkami
Usuń