Papryka Aleppo - co to jest
Papryka Aleppo - co to jest i do czego stosować
Papryka Aleppo znana jest także jako Aleppo pepper, papryka halab, czerwony pieprz turecki i pul biber
Skąd pochodzi papryka Aleppo
Nazwa - papryka Aleppo - pochodzi od leżącego w północnej Syrii miasta Aleppo (po arabsku Halab), ale ze względu na trwający tam konflikt zbrojny głównym producentem Aleppo pepper jest aktualnie Turcja. Pod koniec okresu dojrzewania papryki Aleppo przybierają ciemno czerwony, burgundowy kolor, częściowo wysychają, pękają i tracą nasiona. Następnie w procesie produkcji są grubo mielone lub kruszone.Do czego stosować paprykę Aleppo
Aleppo pepper jest popularną w krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie przyprawą, tradycyjnie stosowaną do doprawiania zup, mięsa, fasoli, sałatek i marynat, może być jednak traktowana jako zamiennik czerwonej ostrej papryki papryki.Pieprz Aleppo można stosować do aromatyzowania oleju lub oliwy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju dipów i sosów sałatkowych, a także grillowanych mięs (zwłaszcza steków i filetów drobiowych), warzyw, ryb i kebabów.
Paryka Aleppo jest także składnikiem wielu mieszanek przeprawowych m.in. takich jak pasta paprykowa muhammara i za'atar
Już niewielki dodatek papryki z Aleppo nadaje potrawom charakterystyczny śródziemnomorski aromat.
Jak smakuje papryka Aleppo
Papryka Aleppo jest o ponad połowę mniej ostra niż pieprz cayenne, ale znacznie bardziej aromatyczna. Podobnie jak sól, papryka Aleppo, jest doskonałym wzmacniaczem smaku. Ma około 10 000 stopni w skali Scoville'a. Dla porównania słodka papryka ma zero stopni, natomiast papryka Jalapeño, papryka węgierska czy przyprawa tabasco mają od 2800 do 8000 stopni, a pieprz cayenne od 30000 do 50000 stopni w skali Scoville'a.Smak papryki Aleppo charakteryzują łagodne, słodkawe owocowe nuty wzbogacone lekko wyczuwalnym aromatem kuminu i suszonych pomidorów. Aleppo pepper ma również słony posmak, ponieważ sól jest stosowana w procesie suszenia.
Czym zastąpić paprykę Aleppo
Paprykę Aleppo można zastąpić mieszając w równych proporcjach słodką sproszkowaną paprykę i pieprz cayenne.Gdzie kupić Aleppo pepper
Najprościej... w sklepach internetowych lub sklepach z arabską żywnościąJak przechowywać paprykę Aleppo
Podobnie jak inne suche przyprawy Aleppo pepper powinien być przechowywany w suchym, zaciemnionym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiczku i z daleko od źródeł ciepła.Na zdjęciu powyżej, które nie jest mojego autorstwa, na pierwszym planie papryka Aleppo, z tyłu zielony za'atar
Pierwszy raz słyszę o tej papryce. Ciekawe.
OdpowiedzUsuńBardziej znana jest jako czerwony pieprz turecki albo pul biber
UsuńZatem pul biber i aleppo to jest ta sama papryka? Ta pierwsza jest już dość łatwo dostępna w internetowych i stacjonarnych sklepach z kręgu arabskiego, natomiast na nazwę "aleppo" natykam się raz po raz w przepisach anglojęzycznych. I myślałam przy tym, że nie da się jej zdobyć:) Ale jeśli to jest to samo, to kompletnie zmienia postać rzeczy!
UsuńTak, to właśnie pul biber
Usuń