Sałatka z burakiem cukrowym
Sałatka z burakiem cukrowym
- powrót do przedwojennych smaków
Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw i niemalże obowiązkowym składnikiem deserów, ciast, a także wielu dressingów i marynat.
Ten najpopularniejszy ze wszystkich współczesnych słodzików, jeszcze w XVIII wieku traktowany był jako... lekarstwo. Po raz pierwszy cukier z buraków cukrowych został wyprodukowany w Niemczech w 1747 przez chemika Andreasa Marggrafa. Jedną z najstarszych na świecie firm zajmujących się przetwórstwem buraków cukrowych jest Pfeifer & Langen GmbH & Co działająca nieprzerwanie od 1870 roku (jej produkty znane są w Polsce pod marką DIAMANT), natomiast pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe powstała w 1799 roku w Konarach na Dolnym Śląsku.
Buraki cukrowe to nie tylko surowiec do produkcji cukru, ale także doskonały dodatek do ciast i ciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe.
Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita przekąska i ciekawe urozmaicenie naszych posiłków. Naturalna słodycz buraka cukrowego w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym smakiem nasion granatu i koziego sera oraz oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku kompozycję.
Sałatka z burakiem cukrowym
- składniki- 1/2 kg obranego i ugotowanego buraka cukrowego
- 1 owoc granatu
- sałata (roszponka lub lodowa lub miks sałat)
- opcjonalnie 50 g dojrzewającego sera koziego lub sera pleśniowego i mała marchewka pokrojona w cienkie słupki
Sos do sałatki z burakiem cukrowym
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki cukru brązowego Diamant
- 1 łyżka soku z limonki
- sól do smaku
Przepis na sałatkę z burakiem cukrowym
Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, do chwili aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Buraka kroimy w niewielkie kawałki o grubości około pół centymetra.
Na talerzu układamy sałatę, kawałki buraka cukrowego, ewentualnie ser kozi, całość polewamy sosem i posypujemy nasionami granatu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych