Warsztaty z Gwiazdą zagościły już na stałe na kulturalno - kulinarnej mapie Warszawy. Organizowane cyklicznie przez portal Allaboutlife.pl spotkania dziennikarzy, blogerów, gwiazd i renomowanych firm to nie tylko wspaniała okazja by kreatywnie spędzić kilka godzin na wspólnym gotowaniu. To także możliwość poznania najnowszych trendów w kuchni, kosmetyce i modzie.
XII edycja odbywająca się pod hasłem "Jesienne zdrowe smaki" była dla środowiska blogerskiego wyjątkowa. Obok Rafała Maseraka, głównymi bohaterkami wydarzenia były Anna Kosterna - Kaczmarek, autorka bloga Czosnek w pomidorach i Joanna Biernacka, która od 2012 r. prowadzi blog Ash Plum Plum.
Wspólne gotowanie w tak doborowym to niesamowite przeżycie i duża dawka pozytywnej energii. Przepisy na pyszne, pełne witamin dania, które możemy przygotować w niespełna pół godziny opracowała Ania Kosterna - Kaczmarek. Do ich przygotowania użyliśmy produktów dobrze Wam znanych firm.
Sery pleśniowe Lazur stanowiły podstawę wyśmienitej sałatki, przyprawionej solą czosnkową i kolorowym pieprzem ziarnistym Appetita, która właśnie wprowadziła na rynek nowe produkty.
Sałatka z serem pleśniowym Lazur
Składniki:
mix sałat, pomidorki cherry, gruszka, świeży ogórek, różne rodzaje sera pleśniowego Lazur (np. złocisty, błękitny), prażone pestki słonecznika.
Przygotowanie: Do miski wrzucamy mix sałat. Gruszkę, ogórek, ser pleśniowy Lazur kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z miksem sałat. Na patelni prażymy pestki słonecznika i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy sosem z poniższego przepisu.
Sos do sałatki z serem pleśniowym Lazur
4 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy, sól czosnkową Appetita
i ziarnisty pieprz kolorowy ziarnisty Appetita mieszamy i dodajemy do sałatki
|
Sałatka z serem pleśniowym Lazur |
Do przygotowania bezalkoholowego grzańca wykorzystaliśmy Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk. Firma Oryginalny Sok to odkrycie jednej z poprzednich edycji Warsztatów z gwiazdą. 20 różnych smaków soków od najpopularniejszych (np. sok z jabłka lub sok z pomarańczy) poprzez smaki egzotyczne takie jak sok jabłko – mango, a kończąc na ciekawych połączeniach np. sok z jabłka, cynamonu i goździków lub sok z kiszonego ogórka i buraka powodują, że produkty Oryginalny Sok nie mają na rynku konkurencji. Co ważne - firma Oryginalny Sok posiada międzynarodowy certyfikat produktów Vegańskich i Wegetariańskic.
Przepis na grzaniec bezalkoholowy
Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk doprawić mielonym cynamonem i cukrem waniliowym Appetita. Dodać goździki,
4 podsmażone jabłka, kilka łyżek miodu i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Wymieszać i gorący napój rozlać do szklaneczek.
|
Grzaniec bezalkoholowy |
Skoro mamy jesień to nie mogło też zabraknąć grzybów. A jak wiadomo - skoro grzyby to od Runoland. Firma RUNOLAND to producent zdrowej żywności, ale przede wszystkim gwarancja wyśmienitego smaku i doskonałej jakości przetworów z warzyw i owoców oraz suszonych i marynowanych grzybów. Podczas Warsztatów z gwiazdą powstało więc pyszne risotto z grzybami.
Przepis na risotto z grzybami
Składniki:
20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą, sól i pieprz Appetita
Przygotowanie:
Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny.
Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów)
i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę
masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż
do risotto
i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina
białego
i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i
mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli
wywaru warzywnego. Za każdym razem dolewaj kolejną porcję jak tylko ryż
wchłonie poprzednią.
I tak przez około 30 minut :) W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane
grzyby
i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę
wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną
natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie.
Przykryj garnek pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto
gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz
posiekaną natką pietruszki.
|
Risotto z grzybami |
Jesień to czas na pyszne sałatki. Ich doskonałym, uzupełnieniem są paluszki z Surimi, sygnowane logo Vici, firmy obecnej na polskim rynku od piętnastu lat. Poniższy przepis to idealne rozwiązanie zarówno na drugie śniadanie do pracy, spotkanie w gronie znajomych czy karnawałową imprezę.
Przepis na sałatkę krabową Surimi
2 opakowania paluszków krabowych SURIMI, 6 ogórków konserwowych, 4 jajka, seler naciowy, pęczek szczypiorku, majonez light, sól Appetita, pieprz kolorowy ziarnisty Appetita.
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Wszystkie produkty pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem Appetita i wymieszać.
|
Sałatka krabowa Surimi |
Podczas Warsztatów z gwiazdą nie mogło też zabraknąć produktów firmy Mixit. Czytelnicy bloga znają ją doskonale z artykułu, w którym dokładnie opisałam
Batoniki Mixitki - zdrowa alternatywa dla słodyczy. Tym razem wykorzystaliśmy w przepisach pyszne musli i prażone ziarna do sałatek.
Warto też pamiętać, że Mixit umożliwia skomponowanie własnych mieszanek musli i kasz z ponad 90 doskonałej jakości składników w tym liofilizowanych owoców, nasion i orzechów.
Przepis na smoothie bowl z MIXIT
Składniki: 4 duże banany, 1 awokado, 1 szklanka mrożonych jagód, 250 ml mleka ryżowego,2 kiwi, wiórki kokosa, maliny lub borówki
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy, przelewamy do
miseczki,
dekorujemy musli MIXIT.
|
Smoothie bowl z Mixit |
Warsztaty z gwiazdą to także ogromna dawka inspiracji i wiedzy o nowościach rynkowych. Nie mogło ich zabraknąć także podczas XII edycji. Hitem okazały się naturalne i organiczne kosmetyki Oway przeznaczone do wszystkich rodzajów włosów. Wolne od parabenów, sztucznych barwników, alergenów zapachowy, olejów mineralnych, amoniaku gwarantują włosom profesjonalną pielęgnację i ochronę. Substancje do produkcji kosmetyków pozyskiwane są z upraw położonych w okolicach Bolonii we Włoszech, gdzie na 50 tys. metrów kwadratowych rośliny uprawiane bez ingerencji w środowisko naturalne.
|
Kosmetyki do włosów Oway |
Swoje produkty i usługi zaprezentowały też takie marki jak Skipwish, Ensoel Electronics i Madonis. A skoro jednym z prowadzących był Rafał Maserak nie mogło obyć się bez tańców.
Jednym słowem miło i kreatywnie spędzony czas.
|
Skipwish |
Autorzy zdjęć: CzteryFajery.pl i Jarosław Antoniak
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych