Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku
dania rybne na Wigilię
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z dań, które pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole. W moim domu rodzinnym zazwyczaj karp serwowany był w klasycznym wariancie - panierowany w mące, jajku, bułce tartej i usmażony. Bardzo lubię karpia w tej postaci, ale ten, którego przygotowaliśmy podczas warsztatów z Instytutem Win Niemieckich i szefową kuchni Agatą Wojdą jest wyjątkowy - delikatny, soczysty, rozpływający się w ustach. Jednocześnie to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie pysznego świątecznego dania.
Smażony i zapiekany w piekarniku karp ma jeszcze jedną zaletę - można go przygotować dzień wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podpiec z cebulą. Unikniemy pryskającego tłuszczu i niepotrzebnego bałaganu w kuchni.
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku
proporcje dla 6 - 10 osób- 3 - 4 płaty karpia, oczyszczone i pozbawione ości
- 1 duże (500g) opakowanie masła klarowanego
- 100 g świeżego masła
- 2 cebule pokrojone w krążki
- mąką pszenna
- 1 szklanka bułki tartej
- sok z 1-2 cytryn
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 jajka
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku
Płaty karpia kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm., przekładamy krążkami cebuli, lekko solimy, oprószamy pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni.W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron.
Usmażone kawałki karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy podsmażoną cebulą i wiórkami masła (zwykłego, nie klarowanego), przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy na około 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Serwujemy z gorącym pęczakiem i porcją musu chrzanowego
Przepis na mus chrzanowy
proporcje dla 8-10 osób- 500 g sera naturalnego w wiaderku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml śmietany 36%
- 2 łyżki chrzanu
- sól do smaku
Jak zrobić mus chrzanowy
Mieszamy biały ser z chrzanem, dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do lodówki, aby stężał.Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych