Kawa cesarzowej Marii Teresy
Kawa cesarzowej Marii Teresy
Café Maria Theresia.
Wyjątkowa kawa przygotowywana zazwyczaj na bazie podwójnego przedłużonego espresso z pysznym likierem pomarańczowym i bitą śmietaną urzeka smakiem, każdego, kto jej próbował. Kawa cesarzowej Marii Teresy, nazwana tak na część słynnej władczyni z rodu Habsburgów, jest popularna w całej Austrii, można się nią delektować w niemal każdej kawiarni, choć najlepszą, moim zdaniem, wypijecie w wiedeńskiej Café Landtmann przy Universitätsring 4. Jeśli jednak w najbliższym czasie nie planujecie wycieczki do Wiednia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaparzyć w domu mocną, aromatyczną kawę cesarzowej Marii Teresy.
Kawa cesarzowej Marii Teresy
- proporcje na jedną filiżankę- 1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
- 3 łyżki stołowe likieru pomarańczowego Grand Marnier albo Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
- około 170-180 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- bita śmietana
- skórka otarta z pomarańczy lub drobno pokrojona kandyzowana skórka pomarańczowa
- opcjonalnie pół łyżeczki startej gorzkiej czekolady
Przepis na kawę cesarzowej Marii Teresy
Przed przygotowaniem kawy ogrzej filiżankę, napełniając ją wrzącą wodą. Po dwóch - trzech minutach wylej wodę, wlej do filiżanki likier pomarańczowy i wsyp cukier. Wymieszaj do chwili rozpuszczenia się cukru. Dodaj świeżo zaparzoną kawę. Udekoruj kawę bitą śmietaną i skórką pomarańczową i ciesz się smakiem kawy rodem z najlepszych wiedeńskich kawiarni.Kawa cesarzowej Marii Teresy
Takiej kawy jeszcze nie mieliśmy okazji skosztować :) Chętnie przetestujemy przepis, pozdrawiamy! :)
OdpowiedzUsuńTo chyba pierwszy przypadek, kiedy Konesso uczy się czegoś ode mnie :)
UsuńAż urosłam z wrażenia, dajcie znać jak Wam smakowała.
ps. najlepsza jest z likierem Cointreau
To jeszcze kawa czy już deser? Dostałam ślinotoku...
OdpowiedzUsuńNadal kawa i do tego pyszna :)
UsuńTa kawa to bomba! Była przepyszna i aromatyczna. Zrobiłam z triple sec.
OdpowiedzUsuńAle cudo, po nim stanę na nogi :-)
OdpowiedzUsuń