Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
wykwintny obiad lub przystawka w 30 minut
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama tłuszczu i pyszny sos. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym z dodatkiem tuńczyka można traktować zarówno jako przystawkę, jak i główne danie obiadowe. Lepiej wówczas przygotować podwójną porcję sosu tuńczykowo - kaparowego, bo znika w ekspresowym tempie.
Zaletą tego przepisu, opracowanego przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów jest prostota i szybkość wykonania. Nie będziemy więc zmuszeni spędzać w kuchni długich godzin, a domownicy i goście będą zachwyceniu naszym kulinarnym talentem.
Polędwiczki wieprzowe z sosem z kaparów nawiązują w pewnym stopniu do vitello tonnato i kuchni piemonckiej (Włochy). Vitello tonnato to potrawa z zimnej, pokrojonej w plastry cielęciny, pokrytej kremowym sosem z kaparów i tuńczyka.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
składniki na trzy - cztery porcje- około 50-60 dag polędwiczek wieprzowych (najlepsze moim zdaniem są polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów)
- 4-5 łyżek kaparów odsączonych z zalewy
- 2 łyżki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na ciemno złoty kolor i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos.Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs
Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać tuńczyka i zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Ten sos pasuje także do schabu i cielęciny.
Ostudzone polędwiczki kroimy na cienkie plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych