Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
prosty przepis na chleb bez drożdży.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie nie wymaga przygotowania zaczynu, wystarczy aktywny zakwas, wyjęty wcześniej z lodówki i dokarmiony na około 12 godzin przed użyciem. Dodatek słodu jęczmiennego lub żytniego nadaje chlebom piękną, ciemną barwę.Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa i zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
- proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą- 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 150 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000
- 120 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren
- 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego albo melasy z daktyli lub z karobu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 430 ml letniej wody
Chleb pszenno-żytni na zakwasie przepis
1. Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużej misce (ciasto chlebowe zwiększy objętość) i mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Nie ma potrzeby długiego wyrabiania ciasta, wystarczą dosłownie 3-4 minuty. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 do 6 godzin.2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, uderzamy kilka razy dłonią, aby odgazować, chwilę wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub otrębami formy, wyrównujemy wierzch mokrą dłonią i pozwalamy mu wyrosnąć w nagrzanym do 30 stopni piekarniku przez około 3 godziny.
3. Wyjmujemy formę z piekarnika, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce (np. na płytę kuchenną), do czasu aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 240 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu).
Na samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę do piekarnika.
4. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy łącznie przez 55 do 60 minut. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 240 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 do 40 minut. Jeśli chleb zacznie się zbyt mocno rumienić przykrywamy go od góry folią aluminiową.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Dobrze wypieczony chleb po stuknięciu w spód bochenka powinien wydawać głuchy odgłos.
Ja cukru nie dodaję do swojego chleba i smakował Wam mój chleb.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że smakował Lulu (dobrze się domyśliłam, że to Ty?).
UsuńSą chleby do których dodaję cukier, i takie do których go nie dodaję
Jak zrobić ten zakwas?
OdpowiedzUsuńZa kilka dni podam przepis :)
Usuń