Ciasto jogurtowe z migdałami
Ciasto jogurtowe z migdałami
łatwe ciasto kubeczkowe do przygotowania przez dzieci
Ciasto jogurtowe z migdałami nie należy do tych z gatunku "puszyste i lekkie jak chmurka". To pyszne, wilgotne ciasto, które dzięki dodatkowi zmielonych migdałów długo zachowuje świeżość. Jest przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i można je przygotować w iście ekspresowym tempie.
Ciasto jogurtowo-migdałowe nie wymaga nawet użycia miksera, wystarczy wymieszać je łyżką lub rózgą kuchenną
Ciasto jogurtowe z migdałami to kolejny pomysł na wspólne wypieki z dziećmi, nawet tymi w wieku przedszkolnym. Jako miarkę do większości składników wykorzystujemy umyty i wysuszony kubek po jogurcie - stąd też nazwa ciasto kubeczkowe.
Do przepisu na ciasto jogurtowo-migdałowe dołączyłam ikonografikę, którą możecie pobrać.
Ciasto jogurtowe z migdałami
- proporcje na dwie formy Herritage z kominem o średnicy 22cm i wysokości 8 cm- lub jedną podłużną formę o wymiarach 30 x 11,5 x 7 cm
- lub tortownicę o średnicy 22-23 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1 kubek jogurtu naturalnego (180 g)
- 1 kubek cukru
- 1 kubek zmielonych migdałów
- 1 kubek oleju rzepakowego (można zastąpić olejem słonecznikowym)
- 2 kubki mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka kropli aromatu migdałowego lub cukier migdałowy
- opcjonalnie rodzynki albo skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Składniki na ciasto jogurtowe z migdałami
- ikonografika dla dzieci (do pobrania)Jak zrobić pyszne ciasto jogurtowe z migdałami
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni - korzystamy tylko z grzałek górnej i dolnej, bez termoobiegu.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę na bok.
Do miski wlewamy jogurt. Kubeczek po jogurcie myjemy, wycieramy do sucha i używamy go jako miarki do pozostałych produktów.
Do miski z jogurtem dodajemy rozmącone jajka, olej, cukier, sok z cytryny, aromat migdałowy i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały i ewentualnie rodzynki lub skórkę cytrynową. Całość ponownie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia składników. Ciasto jogurtowo-migdałowe powinno przypominać wyglądem gęsty, w miarę gładki budyń, bez większych grudek.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić możemy przykryć od góry folią aluminiową.
Po upieczeniu można ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam takie proste ciasta, które można szybko i łatwo zrobić :) Na pewno z chęcią wykorzystam przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się spodobał
UsuńBardzo lubię ciasta jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńNiebawem będzie kolejny przepis :)
Usuń