Kawa po arabsku
Kawa po arabsku
Przepis jak zaparzyć kawę po arabsku
Kawa po arabsku przepis jak zaparzyć kawę po arabsku. Kawa po arabsku, a precyzyjniej mówiąc, kawa przygotowywana w tradycyjny sposób w regionie Zatoki Perskiej (Arabia Saudyjska, Oman, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Katar), to nie tylko mocny, aromatyczny i pobudzający napój, ale też cały ceremoniał parzenia i serwowania kawy, który w grudniu 2015 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kawa po arabsku nazywa się qahwah arabiyya.
Kawa, po arabsku - gahwa, przez setki lat odgrywa istotną rolę w kulturze i tradycjach krajów Półwyspu Arabskiego, będąc symbolem gościnności. Do Arabii Saudyjskiej trafiła najprawdopodobniej z Jemenu, gdzie już w XV wieku pili ją suficcy mistycy, aby... nie zasnąć w trakcie nocnych modlitw.
Przygotowywanie, podawanie i picie gahwah wywodzi się z tradycyjnej gościnności Beduinów, ale nie zawsze kawa cieszyła się na Bliskim Wschodzie taką popularnością. W 1511 roku konserwatywni imamowie zabronili spożywania kawy, ponieważ uznali, że stymuluje ona radykalne myślenie. Zakaz ten obowiązywał najprawdopodobniej do 1524 roku.
Do parzenia kawy po arabsku w krajach Zatoki Perskiej najczęściej używa się jasno palonych ziaren arabiki, w wyniku czego powstaje dość mętny napar o jasnej, żółto-zielono-brązowej barwie, który w żadnej mierze nie przypomina kawy pitej w Polsce. W północnej części Arabii Saudyjskiej można się też spotkać z kawą arabską z ziaren mocno palonych, jej smak bardziej odpowiada podniebieniu Europejczyków.
Kawa arabska, zawsze parzona z kardamonem, jest gorzka, nie dodaje się do niej cukru, natomiast dla osłody serwuje się daktyle. Tradycyjnie parzona, niesłodzona kawa po arabsku nazywa się qahwah saada.
Kawa po arabsku z ziaren jasno palonych (po lewej) i mocno palonych (po prawej).
Jakie przyprawy dodać do kawy po arabsku
Oprócz kardamonu, do kawy po arabsku mogą być stosowane także inne dodatki. Często są to goździki, szafran i woda różana, nieco rzadziej imbir i cynamon.
Jak podawać kawę po arabsku
Kawę arabską tradycyjnie serwuje się w specjalnych dzbankach zwanych dallah i małych kubeczkach, bez uchwytów nazywanych findżan (co w dosłownym tłumaczeniu oznacza właśnie filiżankę). Coraz częściej można się spotkać z kawą serwowaną z ozdobnych termosów i w filiżankach do espresso.
Mistrzem ceremonii jest zawsze gospodarz domu lub jego najstarszy syn. Najpierw podaje się kawę najważniejszemu lub najstarszemu z gości, a następnie osobie siedzącej po jego prawej stronie.
Filiżanki lub małe czarki napełniane są maksymalnie do połowy wysokości. Ponieważ kawa dość szybko stygnie, gospodarz domu co pewien czas dolewa porcję gorącej kawy, co stanowi zarazem przejaw szacunku dla gości. Jeśli ktoś z gości nie ma już ochoty na następną porcję kawy, wówczas delikatnie przechyla czarkę w prawo i w lewo.
Jeszcze kilkanaście lat temu ziarna kawy były prażone w domu, nieraz w obecności gości, a następnie rozcierane w moździerzu razem z kardamonem. Obecnie mieli się ją w młynku lub kupuje w najbliższym markecie, jednak sposób parzenia pozostał niezmieniony.
Czym różni się kawa po arabsku od kawy po turecku
Kawa po arabsku parzona jest bez dodatku cukru, ale razem z kardamonem i ewentualnie innymi przyprawami, natomiast kawa po turecku zawsze parzona jest z cukrem.
Kawę po turecku parzymy stosunkowo krótko i nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy fusy zaczną podnosić się do góry, tak jakby kawa miała wykipieć zdejmujemy tygielek z ognia, a kiedy opadną ponownie podgrzewamy. Tę czynność powtarzamy trzykrotnie.
Kawę po arabsku w zależności od regionu gotuje się na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Najdłużej parzona jest kawa w północnych prowincjach Arabii Saudyjskiej, gdzie czas podgrzewania wynosi około pół godziny.
Kawa po arabsku przepis
proporcje na 8-9 małych filiżanek
- 3 szklanki wody
- 6-7 łyżeczek dobrej jakości jasno lub mocno palonej i grubo zmielonej kawy (100% arabika)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki szafranu
- opcjonalnie 3 goździki
Jak zrobić kawę po arabsku
Do zimnej wody wsyp pół łyżeczki kardamonu, zmieloną kawę i ewentualnie goździki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut, do chwili aż fusy opadną na dno. Do termosu lub dzbanka wsyp pozostałe pół łyżeczki kardamonu i szafran. Zalej przygotowaną kawą i pozostaw na trzy minuty. Podawaj w małych filiżankach. W osobnej miseczce podaj daktyle.
Podobnie parzą herbatę (przynajmniej w Jemenie) ale mocno słodzą i dolewają mleka na koniec.Pyyycha:-)
OdpowiedzUsuńZgadza się. To też cały rytuał.:)
UsuńPoprzez takie sposoby podawania i parzenia kawy w Arabii i pewnie na Wschodzie gospodarze ukazują szacunek gościom, ale i po części samej kawie. Gdyby pokazać im szybkie europejskie i nowoczesne sposoby parzenia ziaren arabiki, to pokręcili by pewnie tylko głową. U mnie nikt nie zastanawia się nad sposobem podania kawy, jest to po prostu napój pobudzający. Widać to szczególnie rano. Jak spodziewamy się gości, to faktycznie jest trochę inaczej.
OdpowiedzUsuńSuper, też robię taką - mam z Emiratow kawę:)
OdpowiedzUsuńEmirackich kaw nie znam za dobrze, kupujemy głównie libańskie i saudyjskie
Usuń