Pikantne krewetki w panierce
Pikantne krewetki w panierce
Pikantne krewetki w panierce z chrupiącego ciasta to idealne danie na każdą okazję. Wyrazisty dip dodatkowo podkręci smak krewetek i doda im świeżości.
Pikantne krewetki w chrupiącej panierce przygotujecie w pół godziny, niespecjalnie się przy tym wysilając. Także ciasto do krewetek, mimo długiej listy składników jest proste do zrobienia, a przy tym obłędnie smaczne. Panierowane krewetki sprawdzą się jako szybka przekąska. Smażone krewetki w cieście możecie też podać na obiad, jako danie główne.
Do tej potrawy najbardziej odpowiednie będą krewetki argentyńskie lub krewetki tygrysie.
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje 4
Pikantne krewetki w panierce
- składniki- 24 krewetki średniej wielkości z ogonem, obrane
- mąka do oprószenia krewetek
- olej do smażenia
Pikantna panierka do krewetek
- 100g mąki pszennej
- 200g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki śmietany
- 100g sera cheddar startego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki Tabasco Pepper Sauce
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 150 ml piwa
- 1 jajko, lekko rozbełtane
- 2 litry oleju roślinnego (do smażenia)
- 50 g mąki do przyprószenia krewetek
Dip do krewetek
- 200 ml sosu tatarskiego
- 1 łyżka Tabasco Pepper Sauce
- sok z cytryny do smaku
Jak zrobić dip do krewetek
Wymieszaj wszystkie składnikiPodstawowy przepis na pikantne krewetki w panierce
Podgrzej olej w frytkownicy do 180 stopniPołącz w misce wszystkie składniki panierki i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę
Obtocz krewetki w mące, a następnie zanurz w cieście i smaż na gorącym oleju przez 2 do 3 minut do uzyskania złotego koloru
Odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj na gorąco z przygotowanym wcześniej dipem i cytryn.
Wygląda pysznie, zdradź jeszcze gdzie kupić najlepiej takie krewetki.
OdpowiedzUsuńNie wiem w jakim zakątku Polski mieszkasz, więc trudno mi polecić konkretny sklep.
Usuń