Curry jalfrezi z kurczaka
Indyjski kurczak jalfrezi
gotuję - nie marnuję w wersji indyjskiej
Curry jalfrezi z kurczaka jest rodzajem pikantnego curry z zielonymi papryczkami chilli, cebulą i pomidorami. Nazwa dania w języku bengalskim - jhālpharezī - oznacza pikantne jedzenie. Jalfrezi było przygotowywana prawdopodobnie jeszcze za panowania Wielkich Mogołów. Wiele przepisów na curry jalfrezi z kurczaka lub jagnięciny albo jalfrezi wegetariańskie można też znaleźć w książkach kucharskich wydanych w czasach kiedy Indie znajdowały się pod panowaniem brytyjskim. Pierwotnie jalfrezi było przygotowywane z resztek mięsa, które pozostało po wykwintnych ucztach, dziś podawane jest w wielu renomowanych restauracjach. W 2011 roku curry jalfrezi zostało uznane za najpopularniejszą potrawę w indyjskich i południowo-azjatyckich restauracjach w Wielkiej Brytanii i zdeklasowało tym samym tak popularne potrawy jak tikka masala i kurczak tandoori / tandoori chicken
Przepis na curry jalfrezi z kurczaka znalazł się m.in. w The Hairy 'Bikers' Great Curries autorstwa Kudłatych Kucharzy - Dave'a Myersa i Si Kinga. Wersję jalfrezi z fasoli zamieścił w swojej książce Food Revolution bardzo lubiany w Polsce Jamie Oliver.
Inne nazwy jalfrezi to: jhal frezi, zalfrezi, zalfraizi, jaffraz, chicken jalfrezi,
Curry jalfrezi z kurczaka to idealne danie dla osób lubiących aromatyczną, pełną magicznej woni wschodnich przypraw, kolorową, pikantną i niezwykle pyszną kuchnię indyjską. Do jalfrezi chicken można wykorzystać resztki upieczonego lub ugotowanego mięsa, które zostało np. z wczorajszego obiadu, więc unikniemy w ten sposób marnowania jedzenia.
Kurczak jalfrezi
- proporcje na 3-4 osoby- około 600 g pozbawionego skóry i kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe, które zostało z np. z gotowania rosołu.
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 2 zielone papryczki chili
- 2 zielone lub czerwone słodkie papryki średniej wielkości, oczyszczone z nasion
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2-3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany
- 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry lub 1 łyżeczka garam masala
- pół łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- pół łyżeczki kurkumy
- 400 g pomidorów z puszki lub cztery duże mięsiste pomidory
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 -2 łyżki masła ghee lub oleju do smażenia
- sól, duża szczypta cukru i duża szczypta cynamonu do smaku
- natka kolendry lub pietruszki do dekoracji
- ryż basmati lub czerwony ryż
Przepis na curry jalfrezi z kurczaka
Mięso obieramy ze skóry, kroimy w średniej wielkości kostkę, około 3x3 cm (albo używamy ugotowanego wcześniej mięsa).i oprószamy solą i kurkumą.W głębokim rondlu, woku lub na patelni rozgrzewamy masło ghee lub olej, dodajemy posiekaną cebulę i drobno posiekane chili i mieszając podsmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka, pastę curry lub garam masala i smażymy kolejne 3-4 minuty, aż mięso nabierze złocistego koloru. Dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy około 2 minut. Wsypujemy zmieloną kolendrę, mielony kumin, chili w proszku i smażymy około 1 minuty. Na koniec dodajemy drobno pokrojone słodkie papryki i pomidory, doprawiamy do smaku solą, cynamonem i ewentualnie cukrem i dusimy na niewielkim ogniu około 10 minut. Jogurt rozrabiamy z dwiema łyżkami powstałego sosu, dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut.
Kurczak jalfrezi najlepiej smakuje z ryżem basmati lub z czerwonym ryżem, który widzicie na zdjęciach.
Również chleb naan świetnie pasuje curry jalfrezi z kurczaka.
Curry jalfrezi na Twoich zdjęciach wygląda tak, jak zaproszenie w daleką i bardzo egzotyczną podróż pełną smaków. Prowadzisz niesamowicie inspirujący blog i będziemy bardzo chętnie Cię odwiedzać! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi czytać takie słowa. Zwłaszcza, że wielokrotnie miałam okazję gościć na organizowanych w Waszym studio warsztatach.
Usuń