Domowy krem orzechowo czekoladowy
Domowy krem orzechowo czekoladowy
Domowa nutella - prosty przepis
Domowy krem orzechowo czekoladowy czyli tzw. domowa nutella, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, jest moim zdaniem równie smaczna, jak oryginał. Nie zawiera, owianego ostatnimi czasy złą sławą, oleju palmowego, waniliny ani mleka w proszku.
Znana ze sklepowych półek i lubiana przez miliony ludzi na całym świecie oryginalna Nutella, ma w swoim składzie.... 13% orzechów (tak przynajmniej napisano na stronie producenta), za to pierwsze miejsce wśród składników zajmują.... cukier i olej palmowy. To m.in. jeden z powodów, dla których wolę samodzielnie przygotować pyszny domowy krem z rzechów laskowych i kakao..
Domowy krem orzechowo-czekoladowy nie zawiera oleju palmowego ani waniliny - zamiast tego dodałam ekstrakt z wanilii. Można go dodatkowo wzbogacić olejem kokosowym. Jeśli jednak zdecydujecie się dodać olej kokosowy nierafinowany, zmienicie nieco smak domowej nutelli, nadając jej aromat kokosa, co nie każdemu może odpowiadać.
Domowy krem a'la nutella do pieczywa, naleśników czy słodkich wypieków to dosłownie kilka minut pracy, a efekt znacznie lepszy i o całe niebo zdrowszy. Wystarczy kilka składników i mocny blender, aby po niespełna 30 minutach móc zajadać się pysznym kremem orzechowo-czekoladowym.
Dobra książka, ciepły koc i słoiczek prawdziwie orzechowej, domowej nutelli - czego więcej można chcieć od życia w chłodne zimowe lub jesienne wieczory. Uwielbiam takie leniwe godziny, kiedy mogę zapomnieć o całym świecie.
Z czego zrobić domowy krem orzechowo czekoladowy
wersja z mlekiem skondensowanym- 100 g orzechów laskowych - waga po otarciu ze skórek
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka trzcinowego cukru pudru (lub do smaku)
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- szczypta soli
wersja z olejem kokosowym
- 100 g orzechów laskowych - waga po otarciu ze skórek
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego lub oleju z orzechów laskowych
- 4 łyżki płynnego miodu
- 6-7 łyżek mleka (można użyć mleka roślinnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- szczypta soli
Przepis na domowy krem orzechowo-czekoladowy
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć około 15 minut. W trakcie podpiekania, raz lub dwa przemieszać. Orzechy można też uprażyć na suchej patelni, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.Uprażone orzechy wysypać na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać o siebie, aby pozbyć się skórek. Nie wszystkie uda się w ten sposób wyeliminować, niewielka ilość może pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem.
Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 4 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować na najwyższych obrotach blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub zimnej, przegotowanej wody. Przygotowany krem przełożyć do czystego słoika i odstawić do lodówki.W ciągu kilku godzin krem zgęstnieje.
Przygotowanie domowego kremu orzechowo czekoladowego było dla mnie zarazem testem nowego blendera KitchenAid Diamond, który wypatrzyłam sobie na Favi.pl (wyszukiwarka produktów z ponad 100 sklepów, nie tylko z branży AGD, ale też szeroko rozumianego wyposażenia domu i ogrodu). Wielu produktów pewnie nie znalazłabym sama przeszukując Internet, ponieważ nawet nie znałam nazw producentów. Właśnie dzięki tej wyszukiwarce nasza kuchnia wzbogaciła się m.in. o doskonałą formę do pieczenia Nordic Ware i piękne kamionkowe naczynia Bloomingville - jedno z nich jest widzicie na zdjęciu domowej nutelli. Przy okazji zapraszam po przepis na Proste ciasto piernikowe
Ps. Blender KitchenAid Diamond zdał egzamin na szóstkę z plusem.
Takie wpisy to ja rozumiem! Czekam na więcej ;-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Ci się spodobał. Będzie kilka ciekawych przepisów na słodkości.
UsuńJeszcze chwilkę cierpliwości poproszę
A jeśli się nie ma takiego mocnego blendera, to mała zmiana kolejności dodawania składników zaszkodzi? Myślę o blendowaniu orzechów razem z mlekiem skondensowanym i później dodawać resztę składników.
OdpowiedzUsuńlulu
Najpierw rozdrobnij orzechy najbardziej, jak to możliwe i dopiero wtedy dodaj pozostałe składniki. Chodzi o to, aby po przygotowaniu krem był gładki, aksamitny, bez wyczuwalnych drobinek orzechów.
UsuńCzasami zdarza mi się jeść nutellę, ale teraz chyba z niej w ogóle zrezygnuje ;-)
OdpowiedzUsuńZrób własną - dokładnie taka jak lubisz :)
Usuń