Kofta korma z czerwoną soczewicą
Kofta korma z czerwoną soczewicą
orientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą - shahi kofta korma
Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym, zawiesistym sosie z czerwonej soczewicy, pomidorów i aromatycznych przypraw. Zamiast soczewicy można użyć też łuskanej ciecierzycy, ale wówczas przygotowanie tego pysznego, rozgrzewającego dania zajmie znacznie więcej czasu.
Przepis na kofta korma z czerwoną soczewicą jest bardzo łatwy i z pewnością na stałe zagości w Waszym menu, zwłaszcza zimą i w chłodne jesienne dni.
Kofta korma z czerwoną soczewicą jest popularna na wschodnim pograniczu Pakistanu i Afganistanu, ale różne jej warianty można spotkać także w Indiach, Iranie, czy w dawnych kaukaskich republikach Związku Radzieckiego
Nasza kofta korma z czerwoną soczewicą smakuje niczym potrawa z królewskiego stołu - dlatego w nazwie znalazło się słowo "shahi" (królewski)
Kofta korma z czerwoną soczewicą
Przepis na kofta
proporcje dla 3-4 osób- 600 g mięsa mielonego (drób, jagnięcina lub wołowina)
- 1 czerwona cebula starta na tarce lub bardzo drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- duża szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżeczka startego imbiru
- opcjonalnie garść drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- olej lub masło ghee do obsmażenia mięsa.
Jak zrobić kofta
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Z mięs uformować kulki i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na ciemno złoty kolor.Przepis na korma z czerwoną soczewicą
- trzy czwarte szklanki czerwonej soczewicy
- 2 zielone lub czerwone chili pokrojone w cienkie plasterki
- 2 cebule drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
- 1 lub 2 goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 mięsiste pomidory lub 2-3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 średni batat (około 300-350g)
- 3 łyżki natki kolendry do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło ghee do smażenia
Jak zrobić sos korma z czerwoną soczewicą
Na tłuszczu zrumienić cebulę, kiedy nabierze jasnozłotego koloru dodać posiekany czosnek i przyprawy i mieszając smażyć jeszcze około 1 do 2 minut. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki pomidory lub koncentrat pomidorowy, czerwoną soczewicę, pokrojonego w kostkę batata i papryczki chili. Podlać wodą i gotować około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać kofty, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować kolejne 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszającPrzed podaniem posypać natką kolendry. Serwować z pieczywem lub z ryżem.
Uwaga: kofta korma z czerwoną soczewicą jest daniem dość pikantnym, więc ilość ostrych przypraw możecie nieco zmniejszyć.
Korma kofta z czerwoną soczewicą z wolnowaru
Przygotować kofty (pulpeciki mięsne) zgodnie z przepisem powyżej. Przełożyć do wolnowaru.Dodać składniki sosu korma, podlać wodą, tak aby warzywa były całkowicie zakryte. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty podlać dodatkowo niewielką ilością wody.
Czas wolnowarzenia:
opcja low - 5-6 godzin
opcja high - 3-4 godziny
Trochę ciekawostek o kofta korma
Kofta to rodzaj pulpetów z mięsa mielonego lub warzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej.Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny, wołowiny lub kurczaka, W Grecji, na Cyprze i na Bałkanach można zjeść kofty wieprzowe. W całych Indiach popularne są także kofty wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii i w niektórych rejonach Zatoki Perskiej kofty rybne.
Kofty zazwyczaj podawane są w rożnego rodzaju sosach, w Polsce najbardziej popularny jest wariant turecki czyli kofta z grilla.
Co to jest korma
Korma dosłownie oznacza „wolne gotowanie" (duszenie) mięsa lub warzyw. Historia tej potrawy sięga XVI wieku i ekspansji Wielkich Mogołów. Podobno była serwowana już w 1654 roku podczas otwarcia zaliczanego do siedmiu cudów świata mauzoleum Taj Mahal, które indyjski władca Szahdżahan wybudował, by uczcić swoją żonę.Klasyczna korma to zamarynowane w jogurcie mięso, najpierw duszone na maśle ghee, a następnie gotowane wraz z karmelizowaną cebulą i aromatycznymi przyprawami, do czasu aż sos stanie się gęsty i zawiesisty. Czasem do zagęszczenia stosuje się zmielone migdały lub orzechy. Przygotowanie klasycznej kormy to długotrwały proces, ponieważ aby nie dopuścić do zważenia się jogurtu korma gotowana jest w niskiej temperaturze.
We współczesnych przepisach wśród składników korma znajdziemy najczęściej mięso lub warzywa, jogurt lub mleko kokosowe, cebulę, papryczki chili, często także pomidory i przyprawy. Niemal każdy region ma swoją własną wersję korma. Wykwintne, podawane na specjalne okazje kormy często określane są jako "shahi korma" czyli królewska korma.
Kofta korma z czerwoną soczewicą
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych