Kubeczkowe ciasto jogurtowe
Kubeczkowe ciasto jogurtowe
Ciasto do przygotowania z dziećmi
Kubeczkowe ciasto jogurtowe jest chyba jednym z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych. Puszyste, delikatne ciasto jogurtowe, tak samo dobrze smakuje z dodatkiem bakalii, kandyzowanej skórki pomarańczowej czy płatków czekolady, jak i ze świeżymi owocami. Można je oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Zawsze będzie idealne, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do popołudniowej kawy.
Szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, wprost przeciwnie - korzystając z miksera możemy zepsuć cały efekt. Ciasto z jogurtu z kubeczka wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą, a jego przygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu.
Przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury na to ciasto pojawiły się około 1950 roku. Jego wyróżnikiem jest wykorzystywanie kubka po użytym do ciasta jogurcie, jako miarki do pozostałych składników - stąd właśnie tak popularna także w Polsce nazwa kubeczkowe ciasto jogurtowe.
Szybkie ciasto jogurtowe z kubeczka to idealny przepis rodzinny do przygotowania wspólnie z dziećmi. Można je upiec w tradycyjnej formie do ciasta albo nadać mu piękne kształty. Dzisiejsze ciasto upiekłam w formie Heritage Nordic Ware, którą znalazłam na wyszukiwarce artykułów do domu i ogrodu Favi.pl - piękne mieszkanie
To jedyna z moich form, która ma.... 25 lat gwarancji.
Kubeczkowe ciasto jogurtowe
- składniki na dwie formy z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1 kubek jogurtu naturalnego 180g
- 1 kubek oleju słonecznikowego
- 2 kubki cukru
- 3 kubki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie ulubione dodatki: bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki czekolady
- opcjonalnie cukier puder do posypania lub lukier
Poniżej ikonografika dla dzieci (do pobrania)
Przepis na ciasto jogurtowe z kubeczka
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałki góra - dół, bez termoobiegu)Jajka rozmącić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do miski wlać jogurt. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i stosować jako miarkę do pozostałych produktów.
Do miski z jogurtem dodać rozmącone jajka, olej, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników.Szybkie ciasto jogurtowe powinno przypominać wyglądem gęsty, w miarę gładki budyń.
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu można ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Przepiękna babka! Zrobie na swieta :)
OdpowiedzUsuńPyszne właśnie zrobiłam
UsuńBardzo się cieszę, że smakowała :)
UsuńPierwszy raz w życiu piekłam babkę i wyszła pyszna.😃
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam po kolejne przepisy :)
UsuńWitam gdzie można kupić taką formę do babki
Usuń