Sernik borówkowy na zimno
Sernik borówkowy na zimno w środku zimy przypomina mi piękne słoneczne dni. Uwielbiamy ten smak Przygotowanie masy serowo-borówkowej z liofilizowanych borówek jest dziecinnie proste - wystarczy wymieszać oba składniki, a później połączyć ze śmietaną ubitą z cukrem.
Sernik borówkowy na zimno to ciasto, które nigdy się nie znudzi, pyszny deser na każdą pogodę i niepogodę - bez względu na to czy za oknem ziąb i plucha czy piękne słoneczko.
Jeśli spodziewacie się gości, albo poszukujecie idealnego przepisu na ciasto bez pieczenia, to ten wyjątkowo prosty sernik borówkowy na zimno z serków homogenizowanych będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody, nie dopuszczając do wrzenia podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, po jednej łyżce, serki homogenizowane. Kiedy masa dobrze się połączy dodaję żelatynę i miksuję jeszcze około minuty. Masę sernikową przelewam do formy lub foremek i wkładam na minimum 6 godzin do lodówki.
Kiedy serniczki stężeją można je dodatkowo zalać chłodną galaretką i udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Sernik borówkowy na zimno to ciasto, które nigdy się nie znudzi, pyszny deser na każdą pogodę i niepogodę - bez względu na to czy za oknem ziąb i plucha czy piękne słoneczko.
Jeśli spodziewacie się gości, albo poszukujecie idealnego przepisu na ciasto bez pieczenia, to ten wyjątkowo prosty sernik borówkowy na zimno z serków homogenizowanych będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Sernik borówkowy na zimno
- proporcje na tortownicę o średnicy około 24 cm lub kilka ramekinów- 5 serków homogenizowanych naturalnych lub o smaku waniliowym (po około 140 g każdy)
- 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%,
- 6-7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki liofilizowanych sproszkowanych borówek amerykańskich
- opcjonalnie 2 galaretki owocowe (smak do wyboru)
- opcjonalnie herbatniki lub biszkopty do wyłożenia na spód, jeśli robicie sernik w tortownicy.
Jak zrobić sernik borówkowy na zimno
Liofilizowane sproszkowane borówki mieszam z serkiem homogenizowanym i odstawiam na około 10 minut.Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody, nie dopuszczając do wrzenia podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, po jednej łyżce, serki homogenizowane. Kiedy masa dobrze się połączy dodaję żelatynę i miksuję jeszcze około minuty. Masę sernikową przelewam do formy lub foremek i wkładam na minimum 6 godzin do lodówki.
Kiedy serniczki stężeją można je dodatkowo zalać chłodną galaretką i udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Mniejsza o sernik, ale zdjęcia robisz genialne :-)
OdpowiedzUsuńSernik jest wyjątkowo smaczny, a zdjęć nie da się zjeść :D
UsuńUwielbiam słodkości z dodatkiem borówek. Często je wykorzystuję w mojej kuchni. Sernik z serków homogenizowanych przygotowuje bardzo często. Zawsze wszystkim smakuje. Czasem dodaje do niego inne owoce. Wszystko zależy od tego co mam w domu. Dużym plusem jest to, że można go szybko przygotować :-)
OdpowiedzUsuń