Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste
Kuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne wspaniałe potrawy. Paweł nazywa to "wyciskaniem smaków" - maksimum efektu, przy minimalnych kosztach. Sama zasada nie jest nowa, stosowana od wieków w każdym zakątku świata wywodziła się z biedy. Takimi klasycznymi przykładami są chociażby włoska pizza, arabskie tradycyjne pikle z arbuza albo ziemniaki w stylu no waste, które przygotowaliśmy podczas warsztatów z Akademią Smaku Sokołów
Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało realne w polskich warunkach. Jednak podstawowa wiedza o tym jak racjonalnie planować i robić zakupy, w jaki sposób ograniczać zużycie wody i energii podczas gotowania, jak przechowywać i przetwarzać żywność oraz jak wykorzystywać resztki produktów i pozostałości potraw przyda się każdemu.
Właśnie te najbardziej podstawowe i zarazem najprostsze do przestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”.
W międzyczasie łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki z marchewki umyć, osuszyć, podsmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem.
Mięso porwać na kawałki i podsmażyć. Szczypiorek lub dymkę posiekać.
Ugotowane ziemniaki przekroić na krzyż, do środka nałożyć podsmażone wędliny, mięso i wiórki z obierek marchewki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać 2-3 łyżkami sosu.
Warsztaty "No waste" były też doskonałą okazją do zapoznania się z nowymi produktami Sokołów SA. Firma kojarząca się nam głównie z wyrobami mięsnymi i doskonałymi wędlinami, wprowadziła na rynek linię produktów bezmięsnych - "Z gruntu dobre", którą teraz poszerza o dania gotowe.
Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało realne w polskich warunkach. Jednak podstawowa wiedza o tym jak racjonalnie planować i robić zakupy, w jaki sposób ograniczać zużycie wody i energii podczas gotowania, jak przechowywać i przetwarzać żywność oraz jak wykorzystywać resztki produktów i pozostałości potraw przyda się każdemu.
Właśnie te najbardziej podstawowe i zarazem najprostsze do przestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”.
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste
proporcje dla 3-4 osóbsos do ziemniaków w stylu zero waste
- kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek)
- obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
- głąb kapusty
- zwiędnięte ulubione zioła
- 3 cebule średniej wielkości - białe lub czerwone
- ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu
- 100 g przecieru pomidorowego
ziemniaki w stylu zero waste
- 4 dość duże ziemniaki do pieczenia
- łodyga z brokuła
- resztki wędlin, mogą być te obeschnięte
- obierki z marchewki
- resztki pieczonego mięsa
- szczypiorek lub cebula dymka
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić obiad z resztek
Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.W międzyczasie łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki z marchewki umyć, osuszyć, podsmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem.
Mięso porwać na kawałki i podsmażyć. Szczypiorek lub dymkę posiekać.
Ugotowane ziemniaki przekroić na krzyż, do środka nałożyć podsmażone wędliny, mięso i wiórki z obierek marchewki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać 2-3 łyżkami sosu.
Warsztaty "No waste" były też doskonałą okazją do zapoznania się z nowymi produktami Sokołów SA. Firma kojarząca się nam głównie z wyrobami mięsnymi i doskonałymi wędlinami, wprowadziła na rynek linię produktów bezmięsnych - "Z gruntu dobre", którą teraz poszerza o dania gotowe.
Takie obiady są niezwykle produktywne.
OdpowiedzUsuń