TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Prosta i szybka zupa z pieczarkami i ziemniakami zagęszczona serkiem topionym.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym przepis na szybką i tanią zupę, którą gotuję, kiedy brakuje mi czasu na bardziej wymyślne dania jest sycąca i aromatyczna. Taki zwykły, codzienny, jednodaniowy obiad - zaspokoi głód i zagwarantuje ciepły posiłek po wyczerpującym dniu. Chętnie jedzą ją też dzieci po powrocie ze szkoły. Zupa pieczarkowa z topionymi serkami, możliwa do przygotowania dosłownie w pół godziny nie wymaga trudnych do zdobycia składników ani dużych wydatków. Wpisuje się zarazem w mój ulubiony trend - gotuję, nie marnuję - i pozwala wykorzystać resztki warzyw, które zostały w naszej lodówce.

Przepis na szybką zupę pieczarkową z serkiem topionym nie jest szczególnie restrykcyjny - można go bez problemu modyfikować, dodając np. ziemniaki albo makaron, wzbogacić małymi kulkami z mielonego mięsa - jednym słowem, każdy może przystosować przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym do swoich upodobań.

Zupa-pieczarkowa-z-serkiem-topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

  • około 1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • opcjonalnie 2 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
  • 100-150 g śmietankowego lub grzybowego serka topionego
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie półplasterki lub drobną kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażamy jeszcze około 2 minut. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu, możesz też dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.  Zupę pieczarkową z serkiem topionym gotujemy około 20 minut.

Serki topione kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki albo tymiankiem.
Zupę można podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Uwaga: Zupę pieczarkową z serkiem topionym można przed podaniem zblendować. 

Udostępnij przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym

Spodobał Ci się przepis na zupa pieczarkowa z serkiem topionym? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
 
 

Komentarze

  1. Czytasz mi w myślach! Dokładnie takiego przepisu szukałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką zupę, ostatnio ją robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie podkręca smak dodanie małej szczypty gałki muszkatołowej

      Usuń
  3. Dzięki za wspaniały pomysł, będzie z makaronem 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych