Babeczki z kremem budyniowym
Babeczki z nadzieniem budyniowym
Najlepszy przepis na babeczki z budyniem.
Babeczki z kremem budyniowym nauczyłam się piec jeszcze będąc dzieckiem, oczywiście od najlepszej nauczycielki, jaką mogłam sobie wymarzyć - mojej Babci. Kruche babeczki z budyniowym nadzieniem to smak dzieciństwa - takie moje comfort food. Kiedy chodziłam jeszcze do podstawówki, babcia przynosiła mi je na przerwach. Do dziś pamiętam ten smak i chętnie do niego wracam. Babeczki z kremem budyniowym piekła również moja mama, piekę je także ja. Są o wiele smaczniejsze, niż te które kupicie w cukierni.
Do babeczek z budyniem można użyć gotowego budyniu z torebki lub przygotować creme patissiere czyli uniwersalny krem budyniowy - szczegóły znajdziecie w przepisie na najlepsze najlepsze drożdżówki z budyniem
Kruche babeczki z budyniem w środku pięknie prezentują się na stole i zachowują świeżość przez 2-3 dni.
Ciasto na kruche babeczki z kremem budyniowym
proporcja na około 20-25 babeczek, w zależności od wielkości foremek- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- duża szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 12% albo 18%
- 1 duże żółtko lub 1 małe jajko
- dodatkowo cukier puder do dekoracji
Krem budyniowy do babeczek
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (opakowanie o wadze 40 g)
- 400 ml mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Przepis na krem budyniowy do babeczek
Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodaję 2 łyżki masła oraz mniej mleka (tylko 400 ml zamiast 500 ml). Ugotowany budyń pozostawiam przykryty folią aluminiową na kilka godzin w temperaturze pokojowej (do całkowitego ostygnięcia).Przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję masło, cukier puder i cukier waniliowy (lub ekstrakt z wanilii). Siekam nożem lub zmiksuję blenderem do chwili aż będzie miało konsystencję kruszonki. Dodaję żółtko, szczyptę soli, śmietanę i na podsypanej mąką stolnicy wyrabiam gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta formuję kulę, owijam folią spożywczą i odstawiam na około 40-60 minut do lodówki.Foremki do babeczek smaruję za pomocą pędzelka roztopionym masłem i ewentualnie lekko oprószam mąką.
Wyjęte z lodówki ciasto, dzielę na dwie lub trzy części, każdą rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinam kołka o średnicy większej niż górna średnica foremki.Powinno być ich dwa razy tyle ile mamy foremek. Każdą foremkę wyklejam dokładnie ciastem, napełniam kremem budyniowym, nakładam drugi krążek ciasta i dokładnie zlepiam. Tak przygotowane babeczki wstawiam do nagrzanego do 18 stopni piekarnika (grzałka góra - dół) i piekę od 18 do 25 minut w zależności od wielkości foremek. Powinny być ładnie zrumienione.
Kiedy ostygną wyjmuję babeczki z foremek i oprószam cukrem pudrem. Zdarza się, że odrobina budyniu wypłynie, jeśli babeczki dobrze się nie skleją.
Babeczki upieczone w formach, które pamiętamy jeszcze z dawnych lat wyglądają fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakują :)
UsuńTe babeczki są idealne🙂 przepyszne i zdecydowanie lepsze niż z cukierni
OdpowiedzUsuń