TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Przepis na byłeczki drożdżowe z kremem budyniowym.

Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień. Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę je co najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Drożdżówki z kremem budyniowym można przygotować w nieskończonej ilości wariantów. Najsmaczniejsze są oczywiście z domowym budyniem waniliowym lub śmietankowym czyli creme patissiere, ale jeśli brakuje Wam czasu możecie użyć budyniu z torebki.
Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną z Waszego stołu w błyskawicznym tempie.


Drożdżówki z budyniem

proporcje na 8-10 bułeczek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobnego białego cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Domowy budyń waniliowy

uniwersalny krem budyniowy - creme patissiere

  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dostępny jest m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
  • 5 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Przepis na uniwersalny krem budyniowy

Mleko z cukrem waniliowym zagotować doprowadzając do wrzenia i zdjęć z ognia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając miksowania dodać oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną), a następnie pół szklanki wrzącego mleka. Miksować nadal około 1 minuty.
Masę budyniową przelać do pozostałego gorącego mleka, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając ponownie zagotować.
Gotować na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje, średnio zajmuje to około 1 do 2 minut

Jak przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Przepis na drożdżówki z budyniem

Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez 2-3 minuty, podzielić na 8 równych części i  uformować bułeczki.
Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi około 5 - 6 cm przerwy i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 40 minut (powinny podwoić swoją objętość).
W wyrośniętych drożdżówkach zrobić wgłębienie dociskając szklankę lub słoik niemal do samej blachy. Do wgłębienia nałożyć porcję kremu budyniowego. Można to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Drożdżówki z budyniem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Drożdżówki z budyniem można obsypać cukrem pudrem i udekorować owocami.

Ps. Tym razem drożdżówki z kremem budyniowym upiekłam na folii aluminiowej z papierem do pieczenia 2w1, nowym produkcie dostępnej we wszystkich niemal marketach marki Jan Niezbędny. Jej zaletą jest m.in. to, że aluminium doskonale przewodzi ciepło i wspomaga proces pieczenia,  nie rozrywa się podczas wyjmowania, a do pokrytego silikonową warstwą papieru do pieczenia nic nie przywiera.


Jak zrobić drożdżówki z budyniem w robocie termomiksującym

Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 40 sekund w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez 2-3 minuty, podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi około 5 - 6 cm przerwy i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 40 minut (powinny podwoić swoją objętość).
W wyrośniętych drożdżówkach zrobić wgłębienie dociskając szklankę lub słoik niemal do samej blachy. Do wgłębienia nałożyć porcję kremu budyniowego. Można to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Drożdżówki z budyniem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Drożdżówki z budyniem można obsypać cukrem pudrem i udekorować owocami.

Komentarze

  1. Być może szkolno-studencka dieta drożdżówkowa nie jest najzdrowsza, ale za to gwarantuje pyszne wspomnienia. ;) Drożdżówki z budyniem to faktycznie taki comfort food i choć przygotowanie ich wymaga odrobiny pracy to Twoje wyglądają perfekcyjnie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Dużo zależy od umiejętności rozplanowania czasu pracy i sprzętu z jakiego się korzysta.

      Usuń
  2. A jak z wytrzymałością? W sensie, jak napiekę w weekend większą ilość to tak z tydzień będą zdatne do użytku? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają nieziemsko:-) Chyba poszukam malin i zaraz je przygotuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych