Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem
Przepis na byłeczki drożdżowe z kremem budyniowym.
Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień. Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę je co najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls
Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną z Waszego stołu w błyskawicznym tempie.
Drożdżówki z budyniem
proporcje na 8-10 bułeczek- 300 g mąki pszennej tortowej
- 50 g drobnego białego cukru
- 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
- 50 g roztopionego masła
- 150 ml letniego mleka
- 1 duże jajko
- duża szczypta soli
Domowy budyń waniliowy
uniwersalny krem budyniowy - creme patissiere
- 500 ml mleka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dostępny jest m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
- 5 dużych żółtek
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Przepis na uniwersalny krem budyniowy
Mleko z cukrem waniliowym zagotować doprowadzając do wrzenia i zdjęć z ognia.Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając miksowania dodać oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną), a następnie pół szklanki wrzącego mleka. Miksować nadal około 1 minuty.
Masę budyniową przelać do pozostałego gorącego mleka, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając ponownie zagotować.
Gotować na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje, średnio zajmuje to około 1 do 2 minut
Jak przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Przepis na drożdżówki z budyniem
Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez 2-3 minuty, podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki.
Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi około 5 - 6 cm przerwy i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 40 minut (powinny podwoić swoją objętość).
W wyrośniętych drożdżówkach zrobić wgłębienie dociskając szklankę lub słoik niemal do samej blachy. Do wgłębienia nałożyć porcję kremu budyniowego. Można to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Drożdżówki z budyniem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Drożdżówki z budyniem można obsypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Ps. Tym razem drożdżówki z kremem budyniowym upiekłam na folii aluminiowej z papierem do pieczenia 2w1, nowym produkcie dostępnej we wszystkich niemal marketach marki Jan Niezbędny. Jej zaletą jest m.in. to, że aluminium doskonale przewodzi ciepło i wspomaga proces pieczenia, nie rozrywa się podczas wyjmowania, a do pokrytego silikonową warstwą papieru do pieczenia nic nie przywiera.
Jak zrobić drożdżówki z budyniem w robocie termomiksującym
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 40 sekund w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez 2-3 minuty, podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi około 5 - 6 cm przerwy i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 40 minut (powinny podwoić swoją objętość).
W wyrośniętych drożdżówkach zrobić wgłębienie dociskając szklankę lub słoik niemal do samej blachy. Do wgłębienia nałożyć porcję kremu budyniowego. Można to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Drożdżówki z budyniem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Drożdżówki z budyniem można obsypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Być może szkolno-studencka dieta drożdżówkowa nie jest najzdrowsza, ale za to gwarantuje pyszne wspomnienia. ;) Drożdżówki z budyniem to faktycznie taki comfort food i choć przygotowanie ich wymaga odrobiny pracy to Twoje wyglądają perfekcyjnie! <3
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Dużo zależy od umiejętności rozplanowania czasu pracy i sprzętu z jakiego się korzysta.
UsuńA jak z wytrzymałością? W sensie, jak napiekę w weekend większą ilość to tak z tydzień będą zdatne do użytku? :)
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko:-) Chyba poszukam malin i zaraz je przygotuję:-)
OdpowiedzUsuń