TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Łatwy przepis na chana masala

Indyjskie curry z ciecierzycy


Chana masala należy do najpopularniejszych dań wywodzących się z Półwyspu Indyjskiego. Podobnie jak kurczak tandoori i pierożki samosa często gości na naszym stole. Słowo chana oznacza ciecierzycę, masala w językach urdu i hindi to mieszanka przypraw. Z połączenia tych tanich składników otrzymujemy pożywne i zdrowe danie, które, jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki, można przygotować w pół godziny.

Chana masala ma setki wariantów, które w zależności od regionu,  różnią się smakiem i konsystencją. Może przypominać zupę, albo mieć postać gęstego dania jednogarnkowego. Najczęściej gotujemy wersję z pikantnym sosem z dodatkiem pomidorów, ale przygotowujemy chana masala także na wiele innych sposobów, wykorzystujemy ją również jako nadzienie do indyjskich pierożków sambousek.

Wiele osób rezygnuje z przygotowywania w domu chana masala, innych dań kuchni indyjskiej czy szerzej rzecz ujmując, azjatyckiej ze względu na długą listę przypraw. Myślę, że w obecnych czasach nie jest to już problemem. Ciecierzyca jest produktem dostępnym w każdym niemal sklepie spożywczym, a indyjskie przyprawy można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Aby wydobyć ich aromat i cieszyć się smakiem pysznej i zdrowej chana masala należy je tylko dodawać w odpowiedniej kolejności - szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej.

Co warto wiedzieć o ciecierzycy

Ciecierzyca znana też pod nazwą groch włoski lub cieciorka ma szereg właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem białka, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom, a ze względu na wysoką zawartość błonnika sprzyja odchudzaniu.

Do czego podawać chana masala

Chana masala można podawać z ryżem lub płaskimi indyjskimi chlebami takimi jak chleb naan albo capati.

Chana masala

Chana masala

proporcje dla 4 do 6 osób

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 średnie czerwone cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i bardzo drobno posiekany
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona lub 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 2 łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3 średnie pomidory, obrane i drobno pokrojone
  • sól do smaku
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • opcjonalnie można dodać 1 łyżkę stołową zielonej pasty curry 
  •  do dekoracji: posiekany szczypiorek lub natka kolendry

Uwaga: w oryginale zamiast soku z cytryny lub limonki najczęściej dodaje się pastę z tamaryndowca lub amchoor czyli sproszkowane zielone mango.
Ilość przypraw możecie modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Przepis na wegańskie chana masala

Suszoną ciecierzycę zalewam zimną wodą i pozostawiam na noc. Następnego dnia odcedzam ją, przekładam do dużego rondla i ponownie zalewam wodą. Wody powinno być dwa razy tyle, ile ciecierzycy. Całość doprowadzam do wrzenia i na bardzo silnym ogniu gotuję około 15 minut, po czym zmniejszam płomień, zdejmuję szumowiny, gotuję pod przykryciem około 2 godzin i odcedzam. Jeśli będziecie używać ciecierzycy z puszki ten etap pomijacie.
Połowę ciecierzycy miksuje na pastę - dzięki temu chana masala będzie gęsta i łatwo można ją nabierać za pomocą indyjskich chlebów.

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażę na średnim ogniu około 4-5 minut.
Dodaję posiekane chili, imbir i czosnek i smażę kolejne 2-3 minuty.
Zmniejszam wielkość płomienia do małego, dodaję zmielone przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę, garam masala i sól i stale mieszając smażę na małym ogniu około 4 minut.

Zawartość patelni przekładam do garnka z ugotowaną ciecierzycą, dodaję drobno pokrojone pomidory, zieloną pastę curry i gotuję jeszcze około 15-20 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby podlewam  wodą. Przed podaniem skrapiam sokiem z cytryny lub limonki, mieszam, po czym dekoruję posiekanym szczypiorkiem lub natką kolendry.

Chana-masala

Indyjskie curry z ciecierzycy

Chana masala

Komentarze

  1. O jak fajnie, że tu trafiłam. Piszę ze Szwecji na blogu kulinarnym. To danie próbowałam w różnych wersjach i zawsze sobie chwalę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również robimy chana masala w kilkunastu wariantach, pewnie niebawem dodam kolejne przepisy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych