Kaczka pieczona w ziołach
Kaczka pieczona w ziołach – najlepszy przepis na kaczkę z jabłkami.
Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Kaczka z jabłkami jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Przepis na kaczkę w ziołach nadziewaną jabłkami jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Najtrudniejsze jest oczekiwanie, aż będzie można podać kaczkę pieczoną w ziołach na stół.
Przepisy na dania z kaczki
Confit z kaczki - uda kaczki pieczone w tłuszczu.
Kaczka pieczona w ziołach
- 1 młoda kaczka (o wadze około 2 kg)
- 2-3 kwaskowe jabłka
- 1 czubata łyżeczka tymianku lub 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mielonego czosnku (można zastąpić świeżym dobrze roztartym czosnkiem)
- .pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (lub więcej jeśli marynata będzie za gęsta)
- 2 łyżki roztopionego masła lub oliwy
Do dekoracji - kilka gałązek świeżego tymianku, 1 lub 2 kwaskowe jabłka (np. Boiken lub Szara Reneta) pokrojone w ósemki.
Uwaga: Proporcje ziół i przypraw dotyczą kaczki o wadze około 1,8 do 2,2 kg. Można je oczywiście modyfikować zgodnie z upodobaniami.
Przepis na kaczkę pieczoną z ziołami
Przyprawy, zioła i czosnek wymieszać z roztopionym masłem (lub oliwą) i sokiem z cytryny lub pomarańczy. Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz przygotowaną marynatą i odstawić na około dwie - trzy godziny do lodówki.
Jabłka umyć, nieobrane jabłka podzielić na ćwiartki lub ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
Do wnętrza kaczki włożyć tyle jabłek, ile się zmieści, otwory (po szyjce i "dolny") spiąć wykałaczkami.
Przed pieczeniem kaczkę posmarować roztopionym masłem. Kaczkę ułożyć grzbietem do dołu w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni (grzałka góra - dół) i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, założyć pokrywkę.i piec około 120-150 minut.
W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Na około 20 minut przed końcem pieczenia dodać pozostałe jabłka, również pokrojone na ćwiartki lub ósemki.
Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.
Kaczka w ziołach z wolnowaru
Przygotuj kaczkę jak w przepisie powyżej. Włóż do wolnowaru i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja Low - od 5 do 6 godzin
- opcja High - od 4,5 do 5 godzin
Jak upiec kaczkę w ziołach w piekarniku parowym
Przygotowaną jak powyżej kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie grzbietem do dołu. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, funkcja termoobieg + parowe i piec około 15-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 100 do 120 minut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry.Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami
Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym lub z ulubioną kaszą.Najczęściej podaję ją z dodatkiem konfitury z żurawiny lub borówek.
Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również
kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700
SteamCrisp
(model EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy, większość
naszego AGD pochodzi właśnie ze zlokalizowanych w Europie fabryk
Electroluxa i od lat jestem z nich niezmiennie zadowolona.
Piekarnik parowy Electrolux SteamCrisp mam go od niedawna, ale z każdym
dniem coraz bardziej doceniam jego zalety. Najbardziej obawiałam się czy
spełni swoją rolę podczas wypieku pieczywa i serników, ten egzamin
piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i
na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była
równomiernie wypieczona i chrupiąca.
Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków,
jednak swoje największe zalety ujawnił kiedy zaczęłam piec mięsa i
drób. Soczyste pieczenie, które przygotowałam na święta korzystając z
czujki temperatury było po prostu idealne, podobnie jak pieczony z
funkcją pary drób - spójrzcie tylko na zdjęcia kaczki pieczonej w
ziołach. Korzystanie z termosondy ma jeszcze jedną zaletę - piekarnik
sam się wyłączy, kiedy mięso osiągnie w środku pożądaną temperaturę,
dzięki temu nie ma obaw, że coś przypalimy. To najlepsze ze znanych mi
rozwiązań do przygotowywania naszych ulubionych steków.
Oprócz opcji szybkiego nagrzewania i wspomnianych wyżej funkcji
piekarnik posiada także program pizza, wilgotny termoobieg, rozmrażanie,
szybki grill i turbo grill oraz standardowe - grzałka góra - dół i
grzałka dolna. Dużą zaletą są cicho domykające się drzwi oraz
czyszczenie parowe.
Kaczka pieczona w ziołach
Nigdy nie robiłam kaczki, ale ta wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńZacznij od kaczki z jabłkami (link znajdziesz w tym przepisie).
UsuńJeśli będzie Ci smakowała spróbuj kolejnych wariantów
Przeraża mnie długość pieczenia, zawsze boję się wtedy, że trzymam coś za długo w piekarniku. Jednak tak dawno nie jadłam kaczki, że koniecznie muszę wypróbować tan przepis :)
OdpowiedzUsuń