TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach – najlepszy przepis na kaczkę z jabłkami.

Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Kaczka z jabłkami jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Przepis na kaczkę w ziołach nadziewaną jabłkami jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Najtrudniejsze jest oczekiwanie, aż będzie można podać kaczkę pieczoną w ziołach na stół.

Przepisy na dania z kaczki

kaczka pieczona z jabłkami

Confit z kaczki - uda kaczki pieczone w tłuszczu.

Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach

  • 1 młoda kaczka (o wadze około 2 kg)
  • 2-3 kwaskowe jabłka
  • 1 czubata łyżeczka tymianku lub 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego czosnku (można zastąpić świeżym dobrze roztartym czosnkiem)
  • .pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (lub więcej jeśli marynata będzie za gęsta)
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oliwy

Do dekoracji - kilka gałązek świeżego tymianku, 1 lub 2 kwaskowe jabłka (np. Boiken lub Szara Reneta) pokrojone w ósemki.

Uwaga: Proporcje ziół i przypraw dotyczą kaczki o wadze około 1,8 do 2,2 kg. Można je oczywiście modyfikować zgodnie z upodobaniami.

Przepis na kaczkę pieczoną z ziołami

Przyprawy, zioła i czosnek wymieszać z roztopionym masłem (lub oliwą) i sokiem z cytryny lub pomarańczy. Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz przygotowaną marynatą i odstawić na około dwie - trzy godziny do lodówki.
Jabłka umyć, nieobrane jabłka podzielić na ćwiartki lub ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
Do wnętrza kaczki włożyć tyle jabłek, ile się zmieści, otwory (po szyjce i "dolny") spiąć wykałaczkami.
Przed pieczeniem kaczkę posmarować roztopionym masłem. Kaczkę ułożyć grzbietem do dołu w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni (grzałka góra - dół) i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, założyć pokrywkę.i piec około 120-150 minut.
W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Na około 20 minut przed końcem pieczenia dodać pozostałe jabłka, również pokrojone na ćwiartki lub ósemki.
Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.

Kaczka w ziołach z wolnowaru

Przygotuj kaczkę jak w przepisie powyżej. Włóż do wolnowaru i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja Low - od 5 do 6 godzin
  • opcja High - od 4,5 do 5 godzin

Jak upiec kaczkę w ziołach w piekarniku parowym

Przygotowaną jak powyżej kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie grzbietem do dołu. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, funkcja termoobieg + parowe i piec około 15-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 100 do 120 minut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry.

Kaczka pieczona w ziołach

Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami

Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym lub z ulubioną kaszą.
Najczęściej podaję ją z dodatkiem  konfitury z żurawiny lub borówek.

Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model  EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy, większość naszego AGD pochodzi właśnie ze zlokalizowanych w Europie fabryk Electroluxa i od lat jestem z nich niezmiennie zadowolona. 
Piekarnik parowy Electrolux SteamCrisp mam go od niedawna, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam jego zalety. Najbardziej obawiałam się czy spełni swoją rolę podczas wypieku pieczywa i serników, ten egzamin piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była równomiernie wypieczona i chrupiąca.
Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków, jednak swoje największe zalety ujawnił kiedy zaczęłam piec mięsa i drób. Soczyste pieczenie, które przygotowałam na święta korzystając z czujki temperatury było po prostu idealne, podobnie jak pieczony z funkcją pary drób - spójrzcie tylko na zdjęcia kaczki pieczonej w ziołach. Korzystanie z termosondy ma jeszcze jedną zaletę - piekarnik sam się wyłączy, kiedy mięso osiągnie w środku pożądaną temperaturę, dzięki temu nie ma obaw, że coś przypalimy. To najlepsze ze znanych mi rozwiązań do przygotowywania naszych ulubionych steków.
Oprócz opcji szybkiego nagrzewania i wspomnianych wyżej funkcji piekarnik posiada także program pizza, wilgotny termoobieg, rozmrażanie, szybki grill i turbo grill oraz standardowe - grzałka góra - dół i grzałka dolna. Dużą zaletą są cicho domykające się drzwi oraz czyszczenie parowe.

Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam kaczki, ale ta wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacznij od kaczki z jabłkami (link znajdziesz w tym przepisie).
      Jeśli będzie Ci smakowała spróbuj kolejnych wariantów

      Usuń
  2. Przeraża mnie długość pieczenia, zawsze boję się wtedy, że trzymam coś za długo w piekarniku. Jednak tak dawno nie jadłam kaczki, że koniecznie muszę wypróbować tan przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych