Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem
Najprostszy przepis na zielone szparagi
Przepis na szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem powstał dzięki Agnieszce Szyszkowskiej, u której gościliśmy jakiś czas temu. Pełni energii i nowych pomysłów po warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Staszka z myfotos.pl rzuciliśmy się na szparagi niczym wygłodniałe stado...Usmażone na maśle szparagi z orzechami włoskimi, parmezanem i jajkiem przepiórczym to
rewelacyjne połączanie, nawet w renomowanej restauracji nie jadłam lepszych
Inne
przepisy na szparagi
Zielone szparagi z prażonymi orzechami włoskimi i parmezanem
proporcje dla 3-4 osób- 500 g zielonych szparagów
- garść orzechów włoskich
- 3-4 łyżki startego na tarce parmezanu
- po 2-3 jajka przepiórcze na osobę
- 2 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem
Szparagi opłukać zimną wodą i odciąć zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie musimy obierać. W wysokim garnku zagotować wodę. Szparagi włożyć do wrzącej, osolonej wody, w ten sposób, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Można to zrobić także w specjalnym garnku z koszyczkiem do gotowania szparagów. Gotować około 5-10 minut w zależności od grubości szparagów. Po wyjęciu można je opłukać zimną wodą.Na patelni rozpuścić połowę masła, dodać szparagi i orzechy włoskie, smażyć na niewielkim ogniu około 5 - 7 minut.
Jajka przepiórcze usmażyć na maśle (żółtko powinno pozostać płynne), ułożyć na ugotowanych szparagach i posypać startym na tarce parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych