TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem

Najprostszy przepis na zielone szparagi 

Przepis na szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem powstał dzięki Agnieszce Szyszkowskiej, u której gościliśmy jakiś czas temu. Pełni energii i nowych pomysłów po warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Staszka z myfotos.pl rzuciliśmy się na szparagi niczym wygłodniałe stado...

Usmażone na maśle szparagi z orzechami włoskimi, parmezanem i jajkiem przepiórczym to
rewelacyjne połączanie, nawet w renomowanej restauracji nie jadłam lepszych

Inne

przepisy na szparagi



Szparagi z orzechami wloskimi i parmezanem

Zielone szparagi z prażonymi orzechami włoskimi i parmezanem

proporcje dla 3-4 osób
  • 500 g zielonych szparagów
  • garść orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki startego na tarce parmezanu
  • po 2-3 jajka przepiórcze na osobę
  • 2 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi z orzechami wloskimi i parmezanem

Jak przygotować szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem

Szparagi opłukać zimną wodą i odciąć zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie musimy obierać.  W wysokim garnku zagotować wodę. Szparagi włożyć do wrzącej, osolonej wody, w ten sposób, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Można to zrobić także w specjalnym garnku z koszyczkiem do gotowania szparagów. Gotować około 5-10 minut w zależności od grubości szparagów. Po wyjęciu można je opłukać zimną wodą.
Na patelni  rozpuścić połowę masła, dodać szparagi i orzechy włoskie, smażyć na niewielkim ogniu około 5 - 7 minut.
Jajka przepiórcze usmażyć na maśle (żółtko powinno pozostać płynne), ułożyć na ugotowanych szparagach i posypać startym na tarce parmezanem.


Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem

Komentarze