Szybkie ciasto cytrynowe
Szybkie ciasto cytrynowe
ciasto na niedzielę do kawy.
Szybkie ciasto cytrynowe - wilgotne aromatyczne, idealne na... słodkie śniadanie. Bazę stanowi zwykłe ciasto ucierane, ale dodatek soku i skórki z cytryny nadaje mu niepowtarzalny smak.Można też pójść o krok dalej i zastąpić mąkę ziemniaczaną budyniem waniliowym.
Proste ciasto cytrynowe można przygotować w ekspresowym tempie umieszczając od razu wszystkie składniki w misie miksera, ale zazwyczaj przygotowuję je zgodnie z poniższym przepisem.
Z ucieranym ciastem cytrynowym wiąże się zabawna historyjka. Chciałam upiec je na warsztaty fotograficzne, które prowadził Stanisław Drężek - jeden z najlepszych fotografów jakich znam i zarazem doskonały nauczyciel fotografii. Bardzo mi zależało, aby to było piękne, puszyste ciasto cytrynowe. Byłam tak zaaferowana, że uruchamiając piekarnik włączyłam funkcję grill. To co widzicie na zdjęciach to właśnie ucierane ciasto cytrynowe upieczone na grillu. Funkcję grillowania wyłączyłam dopiero na około 10 minut przed końcem pieczenia.
Mimo tej pomyłki ciasto cytrynowe wyszło genialne w smaku i z... cudownie chrupiącą skórką.
Szybkie ciasto cytrynowe
1 szklanka = 250 mlnajlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
- 250 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
- półtorej szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku i skórka otarta z małej cytryny
Szybkie ciasto cytrynowe przepis
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i odkładam na bok.Masło ucieram z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ucierania dodaję ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy) i szczyptę soli, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmując się, jeśli masa mi się zważy.
Zmniejszam obroty miksera do minimum i porcjami dodaję na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną (lub budyń). Na sam koniec dodaję sok z cytryny i skórkę cytrynową i miksuję kilka chwil, do połączenia składników.
Formę (keksówkę, okrągłą lub do babki) smaruję masłem i obsypuję mąką. Ciasto przelewam do formy i piekę przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół).
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z formy, i pozostawiam do wystygnięcia na kratce.
Szybkie ciasto cytrynowe można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Szybkie ciasto cytrynowe
Wygląda obłędnie - uwielbiam takie smaki, zwłaszcza w okresie zbliżającego się lata!
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
Usuń