Chleb orkiszowo konopny
Chleb orkiszowo konopny przepis na zdrowe pieczywo
Chleb orkiszowo konopny z idealnie chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i lekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie
Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka konopna charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witamin B i E oraz składników mineralnych. Jest dość ciężka, dlatego do wypieku chleba dodaje się jej nie więcej niż 20% ogólnej wagi wszystkich rodzajów użytej mąki. Mąka orkiszowa dostarcza ryboflawinę, niacynę i tiaminę (witaminy z grupy B) oraz witaminę E. Jest źródłem żelaza, manganu, magnezu, fosforu, miedzi i aminokwasów. Jest łatwo strawna. Podobnie jak mąka konopna charakteryzuje się wysoką zawartością białka.
Chleb z mąki orkiszowej i konopnej na drożdżach jest wilgotny, zachowuje też charakterystyczną dla pieczywa orkiszowego strukturę. Bardzo szybko rośnie, więc jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Chleb orkiszowy z dodatkiem mąki konopnej jest jednym z najlepszych, jakie dotychczas piekłam i serdecznie Wam go polecam.
Na samym dole podałam też przepis na chleb orkiszowo-konopny z automatu do chleba.
Oba rodzaje mąki wsypuję do jednego naczynia, mieszam z solą i ewentualnie ze słodem jęczmiennym.
Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję do nich wymieszane mąki i początkowo około 300 ml wody. Przez około 10 minut wyrabiam ręcznie lub mikserem ciasto chlebowe. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję stopniowo resztę wody i wyrabiam, aż ciasto wchłonie wodę. Powinno mieć konsystencję podobną do gęstej, ale nadal płynnej śmietany.
Wyrobione ciasto przekładam, a raczej przelewam, do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy, napełniając ją mniej więcej do połowy wysokości. Formę z chlebem odstawiam do wyrośnięcia na około 20-30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Chleb rośnie błyskawicznie, więc warto od razu włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 220 stopni. (grzałka góra - dół).
Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba oprószam mąką pszenną, otrębami lub ziarnami.
Piekę w temperaturze 220°C (grzanie góra-dół) przez około 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę około 30--35 minut.
Upieczony chleb wyjmuję z formy i pozostawiam na kratce do ostygnięcia.
Dobrze wypieczony chleb orkiszowo konopny po uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Uruchomić program szybki biały chleb podstawowy albo biały chleb podstawowy, waga 750 g, stopień zrumienienia - taki jak, lubicie.
Chleb orkiszowo konopny z idealnie chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i lekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie
Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka konopna charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witamin B i E oraz składników mineralnych. Jest dość ciężka, dlatego do wypieku chleba dodaje się jej nie więcej niż 20% ogólnej wagi wszystkich rodzajów użytej mąki. Mąka orkiszowa dostarcza ryboflawinę, niacynę i tiaminę (witaminy z grupy B) oraz witaminę E. Jest źródłem żelaza, manganu, magnezu, fosforu, miedzi i aminokwasów. Jest łatwo strawna. Podobnie jak mąka konopna charakteryzuje się wysoką zawartością białka.
Chleb z mąki orkiszowej i konopnej na drożdżach jest wilgotny, zachowuje też charakterystyczną dla pieczywa orkiszowego strukturę. Bardzo szybko rośnie, więc jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Chleb orkiszowy z dodatkiem mąki konopnej jest jednym z najlepszych, jakie dotychczas piekłam i serdecznie Wam go polecam.
Na samym dole podałam też przepis na chleb orkiszowo-konopny z automatu do chleba.
Chleb orkiszowy z mąką konopną
Proporcje 1 duży bochenek (forma o wymiarach 25x12 cm, wysokość formy 8 cm)- 350 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam mąki orkiszowej typ 680)
- 70 g mąki konopnej
- opcjonalnie 1 łyżka słodu jęczmiennego
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy lub słonecznikowy
- 300-320 ml letniej wody
- olej do wysmarowania formy
- mąka lub otręby do wysypania formy
- opcjonalnie ziarna konopi i orkiszu do posypania wierzchu chleba
Jak zrobić chleb orkiszowo konopny
Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 3-4 łyżki wody, czubatą łyżkę mąki orkiszowej i odstawiam na około 10-15 minut.Oba rodzaje mąki wsypuję do jednego naczynia, mieszam z solą i ewentualnie ze słodem jęczmiennym.
Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję do nich wymieszane mąki i początkowo około 300 ml wody. Przez około 10 minut wyrabiam ręcznie lub mikserem ciasto chlebowe. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję stopniowo resztę wody i wyrabiam, aż ciasto wchłonie wodę. Powinno mieć konsystencję podobną do gęstej, ale nadal płynnej śmietany.
Wyrobione ciasto przekładam, a raczej przelewam, do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy, napełniając ją mniej więcej do połowy wysokości. Formę z chlebem odstawiam do wyrośnięcia na około 20-30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Chleb rośnie błyskawicznie, więc warto od razu włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 220 stopni. (grzałka góra - dół).
Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba oprószam mąką pszenną, otrębami lub ziarnami.
Piekę w temperaturze 220°C (grzanie góra-dół) przez około 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę około 30--35 minut.
Upieczony chleb wyjmuję z formy i pozostawiam na kratce do ostygnięcia.
Dobrze wypieczony chleb orkiszowo konopny po uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb orkiszowy z mąką konopną z automatu
W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne (300 ml wody i 1 łyżka oleju), następnie sól i cukier, a na końcu oba rodzaje mąki i 7 g suchych drożdży lub przygotowany jak podałam w przepisie powyżej rozczyn drożdżowy.Uruchomić program szybki biały chleb podstawowy albo biały chleb podstawowy, waga 750 g, stopień zrumienienia - taki jak, lubicie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych