TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami

Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami

prosty przepis na rosyjskie placki z jabłkami


Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami jadałam jeszcze jako dziecko. Uwielbiałam te chwile, kiedy babcia podawała mi na talerzyku puszyste placki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Do dzisiaj pomiatam ten cudowny smak i zapach karmelizowanych z miodem jabłek. Lekkie, delikatne placuszki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa, ale także danie awaryjnym, kiedy mamy niespodziewanych gości, albo brak nam pomysłu na posiłek.

Racuchy na maślance bez drożdży, racuchy na zsiadłym mleku albo na  kefirze wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Nie wiem, kiedy trafiły do Polski, ale cieszę się z tego, że mogę się z Wami podzielić przepisem na wyjątkowo pyszne i puszyste placuszki jabłkami.
Kilkanaście dni temu przygotowałyśmy je z Agnieszką, która wpadła na świetny pomysł, aby pod koniec karmelizowania jabłek dodać do nich migdały. Był absolutny strzał w dziesiątkę.
Zresztą spróbujcie sami jak smakują racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami i migdałami.

Na blogu znajdziecie też najlepsze przepisy na drożdżowe racuchy z jabłkami

Racuchy-na-maslance-z-karmelizowanymi-jablkami
Racuchy na maślance bez drożdży

Rosyjskie racuchy na maślance

szklanka = 250 ml pojemności  1 łyżka = 15 ml   1 łyżeczka = 5 ml
proporcje na około 12-16 racuchów na maślance
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 małe jajko roztrzepane
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata szklanka  maki pszennej (typ 450 lub 500 lub 550)
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 Jabłka Grójeckie
  • olej do głębokiego smażenia lub patelnia do racuchów
  • cukier puder do posypania

Racuchy-na-maslance-z-karmelizowanymi-jablkami

Prosty przepis na racuchy na maślance z jabłkami

Mąkę mieszam z sodą oczyszczoną i przesiewam przez sitko do dużej miski.
Dodaję maślankę, jajko, sól, cukier waniliowy i cukier puder i mieszam rózgą, aż składniki się połączą i w cieście na racuchy nie będzie grudek mąki.
Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Jabłka myję, usuwam gniazda nasienne i obieram ze skórki. Jabłka kroję na małe kawałki, dodaję do ciasta i  delikatnie mieszam całość, aż wszystkie ciasto na racuchy pokryje wszystkie kawałki jabłek.

Smażenie racuchów na patelni do racuchów

Patelnię dp racuchów bardzo lekko smaruję olejem i rozgrzewam na średnim ogniu (można też smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli korzystacie z patelni z nieprzywierającą powłoką). Nakładam po dużej łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy z jabłkami nabiorą złotego koloru.

Smażenie racuchów na zwykłej patelni

Na patelnię wlewam olej (warstwa oleju powinna mieć około 3-4 mm) i rozgrzewam na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz nakładam po dużej, czubatej, łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

Racuchy na maślance z jabłkami podaję na ciepło posypane cukrem pudrem i udekorowane karmelizowanymi jabłkami.

Racuchy-na-maslance-z-karmelizowanymi-jablkami

Przepis na karmelizowane jabłka

  • 2-3 Jabłka Grójeckie 
  • 2 łyżki białego albo brązowego cukru lub miodu
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • garść migdałów 

Przygotowanie jabłek karmelizowanych

Jabłka myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję w niedużą kostkę. Na patelnię wsypuję cukier, dodaję sok z cytryny i cały czas mieszając podgrzewam na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaję jabłka, cukier waniliowy i cynamon i smażę około 2-3 minut (kawałki jabłek nie powinny się rozpaść). Na koniec dodaję migdały i smażę jeszcze mniej więcej dwie minuty.

Dlaczego Jabłka Gajeckie 

Do naszych racuchów wybrałyśmy, jak zwykle zresztą, pyszne Jabłka Grójeckie. Pełne słońca i witamin są idealnym dodatkiem do nieskończonej ilości dań. Wpisane w 2011 roku do unijnego rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych wyróżniają się na tle innych jabłek wybornym smakiem, typową dla owoców z tego regionu kwaskowością i o około 5% wyższą zawartością ważnych dla naszego zdrowia składników - antocyjanów i karotenoidów, które są niezbędne do wytwarzania przez organizm witamina A Charakterystyczną cechą Jabłek Grójeckich jest nie tylko piękny kolor, ale też wysoka zawartość przeciwutleniaczy m.in. flawonoidów i polifenoli. To tylko kilka powodów dla których powinniśmy sięgać po owoce z grójeckiego zagłębia sadowniczego nazywanego największym sadem Europy. A tam na jabłkach znają się jak nikt inny. Tradycje uprawy jabłek sięgają w regionie grójeckim XV wieku, kiedy królowa Bona, założyła sady królewskie. Przez wieki sadownicy z Gójecczyzny opanowali do perfekcji uprawę jabłek, dzięki temu dziś możemy cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

Racuchy-na-maslance-z-karmelizowanymi-jablkami

Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych