Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami
prosty przepis na rosyjskie placki z jabłkami
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami jadałam jeszcze jako dziecko. Uwielbiałam te chwile, kiedy babcia podawała mi na talerzyku puszyste placki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Do dzisiaj pomiatam ten cudowny smak i zapach karmelizowanych z miodem jabłek. Lekkie, delikatne placuszki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa, ale także danie awaryjnym, kiedy mamy niespodziewanych gości, albo brak nam pomysłu na posiłek.
Racuchy na maślance bez drożdży, racuchy na zsiadłym mleku albo na kefirze wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Nie wiem, kiedy trafiły do Polski, ale cieszę się z tego, że mogę się z Wami podzielić przepisem na wyjątkowo pyszne i puszyste placuszki jabłkami.
Kilkanaście dni temu przygotowałyśmy je z Agnieszką, która wpadła na świetny pomysł, aby pod koniec karmelizowania jabłek dodać do nich migdały. Był absolutny strzał w dziesiątkę.
Zresztą spróbujcie sami jak smakują racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami i migdałami.
Na blogu znajdziecie też najlepsze przepisy na drożdżowe racuchy z jabłkami
Racuchy na maślance bez drożdży
Rosyjskie racuchy na maślance
szklanka = 250 ml pojemności 1 łyżka = 15 ml 1 łyżeczka = 5 mlproporcje na około 12-16 racuchów na maślance
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka maślanki
- 1 małe jajko roztrzepane
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czubata szklanka maki pszennej (typ 450 lub 500 lub 550)
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 Jabłka Grójeckie
- olej do głębokiego smażenia lub patelnia do racuchów
- cukier puder do posypania
Prosty przepis na racuchy na maślance z jabłkami
Mąkę mieszam z sodą oczyszczoną i przesiewam przez sitko do dużej miski.Dodaję maślankę, jajko, sól, cukier waniliowy i cukier puder i mieszam rózgą, aż składniki się połączą i w cieście na racuchy nie będzie grudek mąki.
Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka myję, usuwam gniazda nasienne i obieram ze skórki. Jabłka kroję na małe kawałki, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam całość, aż wszystkie ciasto na racuchy pokryje wszystkie kawałki jabłek.
Smażenie racuchów na patelni do racuchów
Patelnię dp racuchów bardzo lekko smaruję olejem i rozgrzewam na średnim ogniu (można też smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli korzystacie z patelni z nieprzywierającą powłoką). Nakładam po dużej łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy z jabłkami nabiorą złotego koloru.Smażenie racuchów na zwykłej patelni
Na patelnię wlewam olej (warstwa oleju powinna mieć około 3-4 mm) i rozgrzewam na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz nakładam po dużej, czubatej, łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.Racuchy na maślance z jabłkami podaję na ciepło posypane cukrem pudrem i udekorowane karmelizowanymi jabłkami.
Przepis na karmelizowane jabłka
- 2-3 Jabłka Grójeckie
- 2 łyżki białego albo brązowego cukru lub miodu
- opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie pół łyżeczki cukru waniliowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- garść migdałów
zrobilam i wyszly bardzooo dobre !!!
OdpowiedzUsuń