Rozmiar kubka ma znaczenie
Rozmiar kubka ma znaczenie
zwłaszcza w przypadku kawy
Rodzajów kaw, którymi możemy się delektować są setki. Na blogu podawałam już między innymi przepisy na kawę włoską czy austriacką. Jeszcze inaczej jest parzona i serwowana kawa po arabsku
Oprócz sposobów parzenia istnieje też kawowy savoir vivre dotyczący serwowania kawy.
Czy potraficie sobie wyobrazić, że w kawiarni podano Wam 25 ml espresso w dużej szklance? Zapewne nie.
O tym w czym podawać najbardziej popularne rodzaje kawy będzie w dzisiejszym artykule.
Certyfikowane włoskie espresso ma 25 ml
Espresso jest podstawą wielu innych napojów m.in. caffè latte, cappuccino, caffe latte macchiato, flat white lub caffè Americano. Mający swoją siedzibę w Brescii, Włoski Narodowy Instytut Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano) opracował nawet parametry jakie powinno spełniać certyfikowane włoskie espresso.
Dedykowane do espresso kubki z Fabryki Form:- w środku mój faworyt - kubek pogięty z Ćmielowa. Po lewej - kubek Obi, po prawej - kubek Lunar.
Cappuccino, podobnie jak espresso podaje się w uprzednio ogrzanym naczyniu. Pojemność filiżanki, szklanki lub kubka do cappuccino powinna być niewiele większa od objętości napoju. Naczynie do cappuccino powinno jak najdłużej utrzymywać ciepło napoju - najczęściej jest więc wykonane z grubej porcelany lub kamionki.
Caffe latte możemy podawać w kubkach o dużej pojemności i grubych ściankach.
Objętość obu kaw to zazwyczaj 250 do 300 ml, ale często możemy spotkać kawę latte i latte macchiato o znacznie większej objętości.
Gorące caffe latte lub latte macchiato możemy zabrać ze sobą korzystając z kubków termicznych.
W stanach Zjednoczonych i Kanadzie caffe americano przygotowane w proporcjach 1 część espresso i 1 część wody nosi nazwę caffe italiano i jest uznawana za bardzo mocną kawę.
Kubki emaliowane z Fabryki Form są zdecydowanie ładniejsze, niż te w których pili kawę amerykańscy żołnierze.
Rozmiar kubka ma znaczenie
zwłaszcza w przypadku kawy
Rodzajów kaw, którymi możemy się delektować są setki. Na blogu podawałam już między innymi przepisy na kawę włoską czy austriacką. Jeszcze inaczej jest parzona i serwowana kawa po arabsku
Oprócz sposobów parzenia istnieje też kawowy savoir vivre dotyczący serwowania kawy.
Czy potraficie sobie wyobrazić, że w kawiarni podano Wam 25 ml espresso w dużej szklance? Zapewne nie.
O tym w czym podawać najbardziej popularne rodzaje kawy będzie w dzisiejszym artykule.
Certyfikowane włoskie espresso ma 25 ml
W czym podawać kawę?
Espresso
To kwintesencja włoskiej kawy. Około 25 do 35 mililitrów wyrazistego w smaku, aromatycznego naparu z charakterystyczną kawową pianką (tzw. crema) serwuje się w ogrzanych wcześniej gorącą wodą filiżankach o pojemności od 50 do 70 ml. Coraz częściej zamiast filiżanek używa się porcelanowych lub kamionkowych kubków do espresso. Wyglądem przypominają one małe kubeczki nazywane w krajach Zatoki Perskiej findżan w jakich podawana jest tradycyjna kawa arabska. Zaletą kubków kamionkowych jest m.in. fakt, że dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę naparu..Espresso jest podstawą wielu innych napojów m.in. caffè latte, cappuccino, caffe latte macchiato, flat white lub caffè Americano. Mający swoją siedzibę w Brescii, Włoski Narodowy Instytut Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano) opracował nawet parametry jakie powinno spełniać certyfikowane włoskie espresso.
Rodzaje espresso
- Espresso ristretto - ma zazwyczaj 15 ml pojemności. Tę bardzo mocną odmianę serwuje się w takich samych naczyniach jak klasyczne espresso.
- Espresso doppio czyli podwójne espresso ma około 70-90 ml, kubek do doppio powinien więc mieć minimum 110 ml pojemności.
- Espresso lungo czyli tzw. przedłużone espresso parzy się z jednej porcji kawy (7 gramów) i dwóch porcji wody (od 50 do 70 ml) i podaje w takich samych naczyniach jak doppio.
- Espresso macchiato - to klasyczne espresso z niewielkim dodatkiem spienionego mleka, może być serwowane w filiżankach lub kubkach takich jak klasyczne espresso
Cappuccino
Cappuccino należy do najpopularniejszych na świece napojów kawowych z dodatkiem spienionego mleka. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso i 100 ml mleka (objętość mleka przed spienieniem), które po spienieniu powinno mieć temperaturę około 55 stopni. Mleczna pianka na cappuccino powinna mieć grubość od 1 do 2 cm i kremową, przypominającą gęsty jogurt konsystencję. Objętość standardowego cappuccino mieści się w przedziale od 140 – do 160 ml (włoski standard to 150 ml).Cappuccino, podobnie jak espresso podaje się w uprzednio ogrzanym naczyniu. Pojemność filiżanki, szklanki lub kubka do cappuccino powinna być niewiele większa od objętości napoju. Naczynie do cappuccino powinno jak najdłużej utrzymywać ciepło napoju - najczęściej jest więc wykonane z grubej porcelany lub kamionki.
Caffe latte i latte macchiato
Te dwie bardzo podobne do siebie kawy często są mylone ze sobą. Obie składają się z około 25 do 50 ml espresso oraz dużej ilości spienionego mleka - od 200 do 250 ml. Różnią się jednak kolejnością dodawania mleka i sposobem serwowania. W przypadku kawy latte podgrzane i spienione mleko jest po prostu wlewane do espresso. Latte macchiato (w dosłownym tłumaczeniu "splamione mleko") przygotowujemy wlewając espresso do spienionego wcześniej mleka. Latte macchiato najczęściej serwowane jest w wysokich przezroczystych szklankach, w których możemy podziwiać tworzące się warstwy, mleka, kawy i mlecznej pianki.Caffe latte możemy podawać w kubkach o dużej pojemności i grubych ściankach.
Objętość obu kaw to zazwyczaj 250 do 300 ml, ale często możemy spotkać kawę latte i latte macchiato o znacznie większej objętości.
Kawa Americano
Caffe Americano nie ma ściśle określonej pojemności. Powstaje poprzez dodanie do 25 ml espresso od 20 ml do 450 ml wody. Jeśli chcemy ją serwować zgodnie z tradycją, do tej kawy najbardziej odpowiednie będą metalowe kubki. Właśnie w metalowych kubkach pili ją walczący we Włoszech w czasie II wojny światowej amerykańscy żołnierze, których uznaje się za twórców caffe americano.W stanach Zjednoczonych i Kanadzie caffe americano przygotowane w proporcjach 1 część espresso i 1 część wody nosi nazwę caffe italiano i jest uznawana za bardzo mocną kawę.
Flat white
Pochodząca z Australii lub Nowej Zelandii kawa flat white jest bardzo zbliżona do caffe americano Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza "biała płaska". Caffe flat white to podwójne espresso, do którego zamiast wody (jak ma to miejsce w przypadku caffe americano), dodaje się mleko o temperaturze 65-70 stopni, niekiedy delikatnie spienione. Zgodnie z nazwą powierzchnia tej kawy powinna być płaska. Kawę flat white powinno serwować się w filiżance lub kubku o pojemności około 150-200 ml.Rozmiar kubka ma znaczenie
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych